10 gasztrótipp, hogy grillezésben verhetetlen légy

írta Scheftsik Tamás 819 views0

Ha a következőkre odafigyelsz, te leszel a grillpartik királya, a vendégeid pedig olyan dicséretben részesítenek, ami felér egy Gordon Ramsay-méltatással.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Előkészületek

1. Ahhoz, hogy a grillezés gondtalan és balesetmentes időtöltés legyen, megfelelő eszközökre lesz szükséged. A grillsütőn felül a legfontosabb kellék a húsfogó, ami segítségével könnyen tudod forgatni az ételeket a rácson, ráadásul azt is elkerülheted, hogy túl közel kerülj a forrósághoz.

2. Az grillezés legnagyobb titka mindig a pácolás. Sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha egy-két napig páclében érleled az ételeket, hiszen így a fűszerek teljesen átjárják az alapanyagokat, s nem csak a külső, vékonyabb rétegeket ízesítik.

3. A pácba sose tegyél sót, mert az jóformán kiszívja a húsokból az értékes ízeket. Csakis egymáshoz passzoló fűszereket használj, a sózást hagyd a sütés előtti utolsó mozzanatra.

Ezt is olvasd el (kattints)! 5 étel, amivel a grillparti királya lehetsz

Sütés

4. Soha ne tedd nyílt lángra az ételeket, akár rácson, akár nyárson sütsz. Ilyenkor a finomságok kívül megégnek, belül viszont még nyersek, rágósak és hidegek maradnak. Sütésnél mindig csak a parázs fölé tesszük az ételeket, így azoknak van idejük kívül-belül alaposan átsülni.

5. Jóval gusztusosabb lesz a végeredmény, ha arra is ügyelsz, hogy az ételek kérgébe belesüljön egy minta. Ezt könnyen elérheted a rács segítségével, mindössze arra kell figyelned, hogy amikor megfordítod az ételt, akkor mindig 90 fokkal eltolva helyezd vissza a rácsra. Így egy szép, négyzetekből álló mintát fogsz kapni.

6. Sütés közben az ételeket ne böködd villával, hiszen így kifolyik belőlük a nedvességet és a fokozott ízhatást biztosító lé. Próbáld inkább kézzel, vagy kanállal nyomkodni, és igyekezz a felületük állapotából megállapítani, hogy elkészültek-e.

grill barbecue

7. Ha nem akarod, hogy könnyen kiszáradjon a hús, akkor tekerd alufóliába, és így helyezd a rácsra. Ilyenkor a húsból kifolyó páclé nem csöpög le a parázsra, hanem a fóliában marad, és még tovább párolja a húst.

8. Hasonló eredményt élhetsz el alutálcák segítségével, amik még azért is nagyszerűek, mert így egyben megvan az edény is, amiben tálalhatsz. Ha a húsok mellé zöldségeket is vágsz, akkor egyszerre és helyen párolódik a főétel minden egyes eleme, a végeredmény pedig egyszerűen tökéletes lesz.

Köret és desszert

9. A zöldségeket soha ne sózd, vagy fűszerezd jóval a sütés előtt, mert azok így levet engednek, és nem lesznek olyan finomak. Arra ugyancsak figyelned kell, hogy ne önmagukban helyezd őket a rácsra, hanem kicsit locsold át a felületüket olajjal, majd jöhet a fűszerezés. Ha így sütöd meg a finomságokat, a végeredmény összehasonlíthatatlan lesz.

10. Desszert gyanánt természetesen éppúgy lehet gyümölcsöket is grillezni, mint bármi mást. Arra mindenesetre ekkor is ügyelned kell, hogy olyan fajtákat válassz, amik nem esnek szét könnyen, valamint nem engednek túl hamar levet. 

Érdemes a gyümölcsöket is leheletvékony rétegben olajjal bekenni, hogy ne égjenek meg túl könnyen, de még jobban megbolondíthatod az édességet, ha néhány csepp mézet is öntesz rájuk. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!