3 meggyőző érv, miért érdemes ellátogatni a Titanic-filmfesztiválra

írta Arany Média 2 066 views0

Bőven van még idő kilátogatni a huszonharmadik alkalommal megrendezett szórakoztató rendezvényre, ami egészen szombat késő estig várja a lelkes érdeklődőket. Az idei tematika érdekes alkotásokat tartalmaz, ezért mindenképp érdemes egy-két előadáson részt venni. Összeszedtünk három indokot, amiért megéri „kihajózni” a fesztiválra. Megnyugtatunk mindenkit: ez a hajó biztosan nem fog elsüllyedni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

1. „Külföldi széllel” érkezett mesterművek!

A Titanic-filmfesztiválban az a legjobb, hogy megismertet rengeteg ország és nép (film)kultúrájával, társadalmával. Az Ami a sötétben rejlik című krimi például egy hagyományos kínai család nappalijába hívja meg a nézőt egy tál rizsre, majd másfél órán keresztül őszintén elmesélik, milyen helyzetben élnek a nők az Európától minden szinten leszakadt országban. Anélkül, hogy lelőnénk a poént, azt azért elmondanánk, hogy a gazdaságilag rohamosan fejlődő Kínában a szebbik nem hírből sem ismerheti a feminizmus fogalmát, igaz, jelentős generációs szakadék (a nagy éhség előtti és utáni emberek) van a társadalomban. De ez csak egy példa a sok közül.

A színes programfüzetnek köszönhetően többek között ellátogathatunk a svájci „Alpokba”, az indiai trush filmek földjére, és a Fülöp-szigetekre is. Műfaji alkotások mellett természetesen igazán erőteljes háttérüzenettel bíró történetek is bekerültek a filmszínházakba.

A rendezvény versenyfilmjei olyan fontos témákat és problémákat boncolgatnak, mint a felnövés, a pedofília, vagy a fehér ember felsőbbrendűség-tudtának illúziója. Ahogyan a gasztronómiában, úgy a filmek esetében is borzasztóan javallott, hogy belekóstoljuk más nemzetiségek kultúrájába is.

A sok pozitívum mellett akadnak gyenge pontok is. Ilyen a szinkron és a magyar felirat hiánya egy-két kivétellel persze. A kiváló angoltudás nagy előnyt jelent. Nyelvismeret hiányában bár rendelkezésetekre állnak a tolmácsfülhallgatók, így a jelenetekkel egy időben történik a szinkronfordítás, de… Előre szólunk, hogy ezek használata meglehetősen rombolja az élményt!

2. Igazi fesztiválhangulat!

A rendezvény nem csak nevében, hanem tartalmában is egy igazi fesztivál, egy mini ünnep, köszönhetően annak, hogy nagyon feszes a műsor struktúrája. A négy-öt filmszínház közreműködésében létrejött fesztivál lehetővé teszi, hogy akárcsak a Szigeten, itt is „előadásról-előadásra” járj, mert két produkció között a legtöbb esetben maximum fél órát kell várnod, ami arra bőven elég, hogy átérj például az Urániából a Toldiba, vagy kiugorj egy gyors ebédre.

Maga a közeg is erősíti a fesztiválhangulatot, mert olyan emberek vesznek körbe a teremben és a váróban, akik nem csak, hogy betartják a filmnézés íratlan szabályait, hanem arra is „alkalmasak”, hogy egy-egy előadás után szenvedélyes beszélgetésbe keveredj velük.

Munka után a rendezvény azonnal képes kiszippantani a valóság szürkeségéből, nehézségeiből. Próbáljátok ki!

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Az 5 legjobb harcművészeti film

3. Multiplexek helyett történelmi helyszínek!

A harmadik, és az egyik legnyomosabb indokunk, ami a Titanic mellett szól, az a közeg. Bárki bármit mondjon, a multiplexeknek is megvan a maguk hangulata, amit a sós kukorica és a cukros, pezsgő kóla illata leng körbe. Ettől függetlenül a Titanic-filmfesztivál ennél exkluzívabb rendezvény, ezért a programban résztvevő alkotások sem szerepelhetnek akárhogy, ezért csak és kizárólag valódi gyökerekkel bíró filmszínházakban lehet megtekinteni a „szelekciókra” bontott filmeket.

Ha nem jártál még az Urániában, a Toldiban vagy a Puskinban, akkor eljött az idő, hogy elveszítsd ezt a fajta „szüzességedet” is, mert ezek a művészmozik olyan lélegzetelállítóan gyönyörű helyek, ahol még a székek vörös kárpitja is egy másik korról mesél. Ráadásul a Toldiban lehetőség van arra, hogy a filmeket egy pohár vagy korsó sör társaságában „öblítsd le”. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az italárakat aranyba mérik, de a fesztiválok esetében meg lehet engedni némi bűnözést.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!