30 éve halt meg Louis de Funes

írta Griecs Zoltán 2 346 views0

Harminc éve, 1983. január 27-én hunyt el a francia filmművészet legnagyobb komikusa, Louis de Funes, akit a magyar tévénézők leginkább Lütyő felügyelőként ismertek.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Az ezerarcú színész, teljes nevén Louis Germain David de Funes de Galarza, 1914. július 31-én született a Párizs mellett található Courbevoie városkában, régi sevillai nemesi család leszármazottjaként. Édesapja ügyvéd, majd gyémántkereskedő, míg édesanyja háztartásbeli volt. A „Fufu” becenévre hallgató Louisnak különös érzéke volt a rajzhoz, a zenéhez illetve a komédiához, és bár több nyelven beszélt, a tanulás kevésbé érdekelte.

Ennek megfelelően az iskolából hamar kirúgták, majd fiatal felnőttként többféle munkát is elvállalt, de a bohóckodásainak köszönhetően főnökei sehol sem marasztalták. 

A második világháború kitörésekor hátpanaszai miatt elkerülte a katonáságot, így kényszerűségből a híres vöröslámpás-negyed, a Pigalle egyik bárjában helyezkedett el, mint jazz zongorista. A munka nem volt ellenére, kiváló zene hallását később filmjeiben is kamatoztatta. A zongorista évek alatt kezdett érdeklődni a színház iránt, beiratkozott René Simon iskolájába, ahol barátságot kötött a filmes karrierjéhez nagyban hozzájáruló Daniel Gélinnel.

Első házasságát 22 esztendősen, 1936-ban kötötte, az ara Germaine Louise Elodie Carroyer volt, akitől egy fia született, Daniel. Hat évvel később elváltak, majd egy újabb évre rá feleségül vette Guy de Maupassant unokahúgát, Jeanne-t, aki egész életében társa és egyben ügynöke is volt Funes-nek. Két fiuk született: Patrick, aki manapság elismert orvos, és Olivier, aki előbb az apja nyomdokaiba lépett, majd az Air France pilótája lett.      

Funes pályája a színpadon kezdődött, kezdetben csak kisebb szerepek eljátszásával. Tehetségére hamar felfigyeltek, ám az első jelentősebb filmes szerepére, az 1956-os Átkelés Párizson munkára több mint 10 évet kellett várnia.  

Lütyő felügyelőAz igazi áttörés azonban az 1964-as év volt életében, amikor Jean Girault-val leforgatták a Saint Tropez-i Csendőr című vígjátékot, amely a rendkívül sikeres, hatrészes csendőr-széria első része volt. Ettől kezdve sikert sikerre halmozott, több komédiában szerepelt jóbarátjával, Andre Bourvillel, a Fantomasban brillírozott, de a színháztól sem távolodott el.   

Talán a nagy hajtásnak is betudható, hogy 1975-ben infarktust kapott. Orvosai és felesége nyomására hosszabb ideig pihenni kényszerült, a színházi karrierjéről pedig végleg le kellett mondania. Felépülése után a Szárnyát vagy a combját című vígjátékban játszotta el a főszerepet (szigorú orvosi felügyelet mellett), majd egy érzelmesebb kitérő (Moliere, A fösvény) után, 1982-ben leforgatta a csendőrsorozat utolsó epizódját. 

Egy évvel később újabb infarktust kapott, de az orvosok ezúttal már nem tudtak segíteni rajta, s 68 évesen elhunyt.    

Funes karrierje során több mint 130 filmben szerepelt, többnyire a személyiségével teljesen ellentétes karakterek bőrébe bújva. Ezerarcúságának, gesztusainak és mimikájának köszönhetően a legsokoldalúbb komikusként tartják számon szerte a világon.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!