4 hip-hop előadó, akiket kevesen ismernek, pedig kellene – a 80-as évek mondanivalója

írta AMH 2 803 views0

Létezik intelligens rapzene? Naná! Mutatjuk is, hogy melyek azok a trekkek, amelyek fél kézzel lealázzák a mainstream amerikai előadóit! Reszkess Kanye West, neked már csak a bulvár marad…

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Létezik jó hip-hop!

Amióta létezik a könnyűzene, azóta oltják egymást a popperek, rockerek és rapperek. Mai napig érthetetlen ez az ellenségeskedés, hiszen minden zenekedvelőnek megvan a maga ízlése. Értelmetlen és véget nem érő vita ez?!
Ezt a gondolati felütést megragadva szeretnénk tisztázni egy műfaj létjogosultságát. Mert bizony sok oldalról éri támadás a hip-hop zsánerét.

Vannak olyan kritikusok, akik szerint a rap és a hip-hop az énekelni nem tudó, tehetségtelen barmok műfaja. Nos, ez egy igen elhamarkodott kijelentés lehet, még ha erre is lehetne példát hozni.

Az igaz, hogy a rap nem igényel túlzott énektudást, ám ne felejtsük el, hogy amikor megszületett ez az előadásmód, az „énekesek” javarésze az utcáról érkezett. Nem volt lehetőségük, hogy képezzék magukat, így esélyük sem volt arra, hogy muzsikusok, vagy esetleg ismert énekesek legyenek. Ez a műfaj a szavak útján, rímekbe szedve mondta el az akkori – 80-as évek – mondanivalóját.

Ebből kifolyólag tekintsünk úgy a műfajra, mint ami kevésbé színes és kimunkált zenei eszköztárt alkalmaz, mégis egyszerűségével igényes dalok jellemzik.

Lupe Fiasco – értéket is közvetít

Elsőként kezdjünk azzal az előadóval, akit az átlag hallgató is nagy valószínűséggel ismerhet. Lupe Fiasco népszerűsége a legörvendetesebb a hip-hop műfajában, ugyanis ő az egyetlen, akinek többrétegű, mélyebb dalszövegei is vannak.

A XXI. század trendjei miatt a toplistákat vezető rapdalok javarésze csak a pénzről, a prostituáltakról és a fegyverekről szól. Ezzel ellentétben Lupe fantáziadús szövegeket írt, általában valamilyen aktuális társadalmi üzenettel.

Ritka példája a mainstream-nek, ha egy előadó felelősnek érzi magát a hallgatóiért, és emellett még értékeket is közvetít feléjük.

Illogic – minden szófordulatra képes egy rímpárt írni

A jelenlegi hip-hop világban nincs még egy olyan gazdag szókincsű rapper, mint Illogic. Az Ohio-ban született előadó 1998 óta aktív, ellentétben a hirtelen jött siker után hamar leköszönő társaival.

Szövegei roppant részletesek és kreatívak, minden szókapcsolatra, szófordulatra képes egy rímpárt írni. Már-már költészetnek is titulálhatnánk dalszövegeit, azonban az előadó szerényen mindig azt nyilatkozta, hogy szemérmesen bánjunk ezzel a szóval.

Az ő előadásmódja nem több szimpla rapnél. Sokak szerint a rappernek nem kellene szerénykednie. Az ő művészete a zsánerben a legjobbak között van!

Saul Williams – költőből repper

Következő állomásunkon egy költőből avanzsált rappert mutatunk. Saul Williams a poétika világából érkezett elképesztő verbális képességekkel.

Élete egy filmet is inspirált Slam – A szó fegyver címmel. A 43 éves előadó durva szövegeiről ismeretes, ám a sok düh és agresszió között fellelhető az intelligens háttér-mondanivaló, és az egyedi MC stílus.

Aesop Rock – súlyos szövegek

Cadillacek és gyémánt fukszok helyett a kortárs hip-hop egyik legintelligensebb MC-je.

Aesop Rock olyan akár egy két lábon járó lexikon. Szövegei súlyosak, rendkívül sokrétűek, és komplexek – van, hogy a hallgató már a szám közepére belekavarodik a gondolataiba. Ám sűrű szövegei mégsem túlbonyolítottak, csupán türelmet kérnek a hallgatóktól.

Ha átadjuk magunkat a dalszövegeinek, akkor tudni fogjuk, hogy mi is valójában a rap!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!