5 színész, akiktől a producerek haja az égnek áll (1. rész)

írta Arany Média 613 views0

A listát neves producerek megkérdezése alapján állították össze. A felsorolásban többek között olyan nevek szerepelnek, mint a népszerű sorozatból a mozi világba lépő, Blake Lively (Zöld lámpás, Vadállatok), az Ace Ventura filmek sztárja, a komikusok királya, Jim Carrey vagy maga a Kiválasztott azaz Keanu Reeves. Utána jártunk, hogy miért alakulhatott ez így – a kétrészes sorozat első részét olvashatjátok.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

1. Jaden Smith

Hát, ha valakinek, akkor neki biztosan a vérében van a sztárság, hiszen a szülei külön- külön is sikeres karriert futottak be Hollywoodban. Édesanyja, Jada Pinkett Smith névről talán nem tudjuk elsőre hova tenni, de képről egészen biztosan. Olyan kultfilmben szerepelhetett, mint a Mátrix, partnere volt a Tom Cruise-Jamie Foxx duónak a Collateral – A halálzálogában, de ő szólaltatja meg Gloriát is a népszerű Madagaszkár című animációs filmben. 

Édesapját, Will Smith-t már kevésbé kell bemutatnunk. Igazi A-listás hollywoodi sztár, akinek sokáig a neve dollármilliókat hozott a stúdióknak és producereknek. Elég, ha csak a Függetlenség napjára, a Men in Black trilógiára, a Michael Bay által dirigált Bad Boys-ra, a részeges, kiégett szuperhősre, Hancockra vagy a színészileg fantasztikus one man-showjára, a Legenda vagyokra gondolnunk, hogy láthassuk magunk előtt azt a fényes ívű pályát, amit sikerült befutnia. 

Saját projektjei mellett pedig arra is fordít időd, hogy szerető, gondoskodó apaként fia karrierjét is pátyolgassa. Jaden Smith első meghatározó filmes debütálása édesapja oldalán sikerült a megható Boldogság nyomában című filmben. Ezt követte a Keanu Reeves-féle (gyorsan) felejthető jó sci-fi, az Amikor megállt a Föld. De az első igazi nagy dobására 2010-ig kellett várnia, ekkor mutatták be ugyanis a főszereplésével készült Karate Kid-remaket, ahol partnere a kung-fu koronázatlan királya, Jackie Chan volt. A szereplése kritikailag és anyagilag is jól sült el, ugyanis a film kasszát robbantott, ráadásul a folyatást is kilátásba helyezték. 

Ilyen családi háttérrel és több sikeresnek mondható filmmel a háta mögött miért is került a producerek fekete listájára? A válasz az utolsó filmjében keresendő. A M. Night Shyamalan (Hatodik érzék) rendezésében készülhetett a Föld után, amiben nem bíztak semmit a véletlenre: a remek látványvilág mellé betették Will Smith-t is a filmbe, biztos, ami biztos alapon. Sajnos még édesapja neve sem tudta megmenteni a filmet és fiát a bukástól, a Föld után csúfosan leszerepelt a mozipénztáraknál, s nem csak M. Night Shyamalan koporsójába verte bele az utolsó szöget, de úgy tűnik, hogy Jaden Smith-ébe is. 

Mi mindenestre egy nagyobb bukta után még nem törnénk felette pálcát, s bár tényleg nem rendelkezik apja kvalitásaival, még nagyon fiatal, és ha kellően alázatos és hajlandó lesz tanulni is, akkor még szép sikereket érhet el.

2. Blake Lively

Az öt évadot is megélt Gossip Girl sztárja – nálunk A pletykafészkek címen futott -, aki a sorozat közben és után is megpróbálta kiaknázni azt a lehetőséget, amit a sorozat népszerűségének köszönhetett. Eltérő utat követett, ugyanis sorozatsztárok legtöbbje a horror műfajban próbált szerencsét, ő viszont teljesen más projektekben vett részt. Ráadásul eléggé foglalkoztatva is volt: szerepelhetett thrillerben, még hozzá a Ben Affleck főszereplésével és rendezésében készült, díjnyertes Tolvajok városában. Ez a film anyagilag is sikeres lett. 

Ryan Reynolds oldalán domboríthatott egy népszerű képregényfilmben, a Zöld lámpásban, ahol a hős szerelmét formálhatta meg. Sajnos csúfos bukás lett a vége. A nagy kiugrási lehetősége mégis az Oliver Stone dirigálása alatt elkészített A vadállatok (Savages) című filmben lehetett volna. Azonban a thriller erősen közepesre sikeredett, amitől a kritikusok sem voltak elájulva, de ami a rosszabb hír, hogy a nézők sem tolongtak vadállatok módjára a kasszák előtt. 

Meglátjuk, hogy meddig képes a felszínen maradni Hollywoodban, de a producerekkel egyetértve mi sem jósolunk neki nagy karriert.

színészek

3. Gwyneth Paltrow

Bevalljuk őszintén, Gwyneth Paltrow szereplését a listán nem egészen értjük. Minden színész karrierje, olyan, mint egy hullámvasút: vannak benne magasságok és mélységek. De amíg például Blake Lively zömmel negatív fogadtatású filmekben szerepelt, addig Gwyneth Paltrow-nak bőven kijutottak szép sikerek: gondoljunk csak a Wes Anderson jegyezte Tenenbaum, a háziátok című filmre, ami mai napig is forgatókönyvíró-kurzusok alapanyagául szolgál. De biográfiáján szerepel, az 1995-ben készített Hetedik című thriller, amihez foghatót manapság csak nagyon ritkán, nyomokban lehet látni. A Brad Pitt nevével is fémjelzett filmet a kritikusok mellett a közönség is nagyon szerette, nem hiába áll az IMDB-n 18 év elteltével is 8,7-es osztályzaton.

Igaz, hogy manapság már csak nagy nyári blockbusterekben szerepel. ő formálja meg Pepper Potts karakterét a Vasember filmekben illetve pár jelenet erejéig a Bosszúállókban is szerepet kapott. Méghozzá kifogástalanul, hiszen nagyon működik közte és Robert Downey Jr. között a kémia a vásznon, ami még szerethetőbbé, élvezetesebbé teszi a Vasember-filmeket. Ráadásul anyagilag is jövedelmező: a talpig páncélba öltöztetett szuperhős utolsó kalandja átlépte a bűvös 1 milliárd (!) dolláros bevételi határt. 

Ennek fényében nem is értjük igazán, hogy mit keres ezen a listán, hiszen egy olyan színésznő, aki több, mint két évtizede életben tudott maradni Hollywoodban.

4. Jim Carrey

Az ő listabeli szereplése a legmeglepőbb az összes közül. Owen Wilson és Ben Stiller mellet ő harmadik nagykövete a komédia műfajának. 

Szerepelt az Ace Ventura I-II-ben, A maszkban, Hanta boyban, Én és én meg az Irén, Dumb és Dumberben, Egy makulátlan elme örök ragyogásában, Az igenemberben. Ennyi filmmel a háta mögött azt gondolhatnánk, hogy Jim Carrey a rá jellemző nevetésével számolgathatja a a dollármilliókat. 

Tény és való, hogy az utóbbi időben nem sikerül olyan filmeket választania, ami előrébb lendítené a döcögössé vált karrierjét. A Kick-Ass (Ha/Ver) 2-ben ugyan szerepet vállalt, de még az ő neve sem volt elég ahhoz, hogy a film ne hasaljon el. 

Sosem volt igazán nagy kedvencünk, de elismertük a képességeit és tiszteltük azért, hogy a komfortzónáját tágítva olyan filmben is szerepet vállalt, amiben korábban nem mozgott otthonosan (23-as szám).

Kicsit megértjük azonban a hálátlan producereket, akik régen nagy pénzeket kerestek Jim Carrey nevével, hogy manapság nem dörömbölnek annyira a komikus színész ajtaján, mert a vígjáték, mint műfaj is jelentős átalakuláson ment keresztül, amihez Jim Carrey a maga erőteljes – talán időnként fárasztató – stílusával már nem biztos, hogy idomulni tud. 

Az idő majd megerősít vagy megcáfol minket, ugyanis a következő nagy dobása a Dumb és Dumber 2 lesz, amitől joggal várhat anyagi sikert.

5. Sam Worthington

Az ő tündöklése Hollywoodban kimeríti a 15 perc hírnév-kategóriáját. Ritkán látni olyan, hirtelen berobbant sztárt, akinek ennyire gyorsan sikerült kiesnie a producerek kegyeiből. 

Ha valaki, hát ő két lábbal rúgta be az álomgyár kapuit, ugyanis azzal az Avatarral sikerült nevet szereznie magának, ami James Cameron (Titanic, Terminátor) vizuális orgiája, és több, mint két milliárd dollárt kasszírozott a pénztáraknál. Kell ennél jobb kezdés? Aligha. Lehet innen nagyot zuhanni? Abszolút. Pedig olyan bejáratott franchise-zal próbálkozott, mint a Terminátor, amiben még Christian Bale is szerepelt. Nagy várakozás előzte meg a filmet, de sajnos nem úgy sült el, ahogy kellett volna. 

Ezután egy klasszikushoz nyúlt,  A titánok harcában vállalta el a főszerepet, és bár az első rész anyagilag sikeresnek bizonyult, jócskán hagyott maga után keserű szájízt. Na, de majd a második rész kijavítja az első rész csorbáit…

Naivan ezt gondoltuk, de a Titánok Haragjának sikerült az első rész színvonalát is alámúlnia, a 3D pedig oegyenesen pocsék volt. Ezt követően a látványfilmek után a thrillerek felé fordult: volt egy egész jó próbálkozása a Borotvaélen c. filmben, de aztán nem hallatott maga után többet.

Teljesen nem kell és nem is lehet leírni, ugyanis Sam Worthington, ha többet nem is, háromszor még biztosan visszatér, méghozzá a legnépszerűbb filmjének, az Avatarnak a folytatásaiban.  Megértjük, ha a producerek már nem állnak hozzá túl pozitívan, elvégre kevés anyagi sikert tud felmutatni, de ha azt nézzük, hogy a klasszikus akciósztárok lassan, de biztosan nyugdíjba vonulnak, Sam Worthingtonban látjuk azt a lehetőséget, hogy idővel tökös világmegmentővé nőheti ki magát. 

Jövő héten újabb 5 produceridegelő sztárral folytatjuk a listát!

(Fotók: hiphopenquirer.com, aceshowbiz.com, Wikipédia)

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!