6 érdekesség Andy Warholról

írta Máth Dávid 3 616 views0

Huszonhat éve, 1987. február 22-én hunyt el Andy Warhol, a huszadik század egyik legmegosztóbb művésze. A képzőművészetre, különösen a pop-art irányzatra gyakorolt hatása máig érezhető, jóslatát, miszerint a jövőben mindenki híres lehet tizenöt percre, pedig igazolta az idő.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Kopasz volt

A különc frizuráiról is ismert Warhol fiatalon kopaszodott meg. Huszonöt éves volt, amikor megvette első parókáját, élete során pedig több mint száz fejfedőt gyűjtött össze. Kezdetben csak az volt a célja, hogy elrejtse velük ritkuló hajzatát, később pedig megjelenésének egy meghatározó eleme lett a szőke, és az ezüstös paróka.

Az 1980-as években használt, ősz, lila tinccsel ellátott parókája egy New York-i árverésen tízezer dollárért kelt el nemrégiben. 

Szexuális beállítottsága

Sokszor és sok helyen elhangzott már róla, hogy aszexuális volt, és lényegében egyik nemhez sem vonzódott testileg. Ezt életében, és halála után is tényként írták és mondták vele kapcsolatban, pedig Warhol valójában homoszexuális volt, és irányultságát nyíltan felvállalta. 

Párkapcsolatait titokzatosság övezte, szexuális élete máig rejtélyes. Egy 1980-as interjúban azt állította, hogy még mindig szűz. Életrajzírója, Bob Colacello jelen volt az interjún, és úgy érezte, akár igaz is lehet, amit Warhol mondott, azonban ennek ellentmond, hogy 1960-ban egy nemi úton terjedő betegséggel, condylomával kezelték. 

Időkapszulákat készített

A legjelentéktelenebb tárgyakhoz is képes volt kötődni, és megőrizni azokat. Szabványos méretű kartondobozokba ömlesztett bármit, amitől nem akart megválni, így például számlákat, temetési meghívót, adóbevallást, fényképeket, rajongói levelet. Amikor egy doboz megtelt lezárta, majd megszámozta.

Erről a szokásáról kevesen tudtak, pedig halála után több mint hatszáz ilyen doboz került elő. A bennük talált tárgyak egy részét a pittsburgh-i Andy Warhol Múzeum őrzi. 

andy warhol marilyn bélyegHíd viseli nevét

Szülővárosában, a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben egy 323 méter hosszú hidat neveztek el róla. Az Allegheny folyó fölött átívelő szerkezet 2005. március 18-án kapta meg az Andy Warhol nevet; a városban működő, műveit bemutató múzeum tízedik évfordulójával kapcsolatos ünnepség alkalmával keresztelték át.

Az Egyesült Államokban ez az egyetlen híd, amelyet egy képzőművész után neveztek el.  

Magyar kötődés

Első generációs amerikaiként sokszor az amerikai álom egyik legjelentősebb példájaként emlegetik. Közismert, hogy szülei magyar révén magyar kötődéssel bír, ezt azonban nem hangoztatta.

Szülei ruszinok voltak, és– a ma Szlovákia keleti részén fekvő – Mezőlaborcból vándoroltak ki az USA-ba. Édesanyja sosem tanult meg angolul, így Andy egy magyar-ruszin keveréknyelven kommunikált vele.

Unalomhoz való viszonya

„Szeretem az unalmas dolgokat. Az is szórakoztat, ha csak ülök, és kifelé bámulok az ablakon. Mindig lehet látni embereket, akik folyton az ablakból nézelődnek. És ha nem az ablakból mozizom, akkor egy üzletben ülök, és onnan figyelem az utcát.” – mondta egyszer Warhol. 

Az unalomhoz való kötődése művészetében is visszaköszön. Legékesebb példája az Empire című film, egy közel hétórás felvétel a New York-i Empire State Building éjszakai fényeiről.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!