6 mutatós mulcs: ezek a talajtakarók megmentik a kerted

írta Scheftsik Tamás 7 833 views0

A gaz rengeteg bosszúságot okoz – tudják ezt azok, akiknek kertjük van. Azonban talajtakaróval, azaz mulccsal megoldható a probléma, ráadásul szép is.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Miért jó?

Mulcsot használni több szempontból is jó dolog. Egyrészt sokkal kevesebbet kell küzdeni a gazzal, másrészt esztétikai értéke is van. De a legfontosabb az, hogy az így takart talajt kevesebbet kell öntözni, mivel a mulcs nem engedi olyan gyorsan kiszáradni. Ezzel időt, és persze némi pénzt is meg tudunk spórolni, bár azt elköltjük ezekre az anyagokra.

1. Szalma

Igen, ebből a könnyű anyagból is lehet mulcs, annak ellenére, hogy nem ez a legelterjedtebb megoldás. Nagyon jó szolgálatot tehet akkor is, amikor a téli fagyok ellen szeretnénk megvédeni a növényeink szárát, mivel ha azokat szalmával takarjuk, akkor képesek lehetnek az erős hidegeket is túlélni.

Ezt is olvasd el (kattints)! 7 meglepő anyag, amivel jót teszel a növényeknek: kávé, sör, nikotin…

2. Textil

A geo textil, mint talajtakaró, még nem annyira elterjedt, mint külföldön. Pedig nagyban megkönnyíti a gazolás folyamatát. Ha nem akarunk egyáltalán a kibújó, nem kívánatos növényekkel bajlódni, akkor használjunk műanyag fóliát, és ez a gondunk is megoldódik.

3. Kéreg

A leginkább ezt az anyagot szoktuk magunk elé képzelni, amikor mulcsról beszélünk. Remekül takarja a talajt, bár az tény, hogy nem akadályozza meg azt, hogy a gazok kibújjanak. Kiszedni őket azonban sokkal egyszerűbb, és észrevenni is könnyebb a vékonyka növényeket. Arra azonban figyeljünk, hogy milyen kérget használunk, mert változtathatja a talaj savanyúságát.

mulcs

4. Fű

Meglepő, de a levágott fűből is tökéletes mulcs lehet. Szépen le kell teríteni, és már készen is vagyunk. Azt azonban tudni kell, hogy nem szabad túl vastagon alkalmazni. Ha néhány centinél többet rétegezünk a talajra, akkor rothadni kezd a nyesedék, ami már egyáltalán nem tesz jót a növényeknek, sőt, rövid idő alatt ki is pusztíthatja azokat.

5. Levelek

Ugyancsak tökéletes talajtakaró lehet az ősszel lehulló falevelekből is. Ezeket felhasználhatod a téli fagy ellen is, de összegyűjtve tavasszal is hasznát veheted. Fontos, ha a kertben diófa is van, azzal ne próbálkozz! Ezek a levelek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, melyek elpusztítják a növényeket, tehát még a komposztra sem szabad tenni őket.

6. Kavics

Az esztétikai szempontok szerint a legjobb megoldás mindenképpen a kavicsok. Színesek, megtörik az egyhangúságot, és örökké megmaradnak. Igaz, ezeket is át kell néha forgatni, de ettől eltekintve tökéletes mulcs lehet belőlük. A gazt is egyszerűbb így kiszedegetni, és a növények, gyümölcsök sem lesznek koszosak, ha egy nagy esőt kap a kert.

Csere

A mulcs remek tulajdonságai között sajnos az állandóság nem szerepel. Ez azt jelenti, hogy adott időnként minden talajtakarót ki kell cserélni, vagy legalább át kell mozgatni. A füvet, vagy leveleket értelemszerűen előbb el kell távolítani, mint a kérget, de végső soron minden ilyen anyag erre a sorsra jut. Ha másért ne, akkor azért mindenképpen, hogy egy kicsit frissíthessük a talajt, trágyázzunk, vagy humuszt hordjunk fel a felső rétegekre. Ezután persze visszakerülhetnek a talajtakarók, de ez nem lesz kis munka.

A mulcs sok jó tulajdonsággal bír, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a kiszórásától még nem felejthetjük el a kerti munkát.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!