8 elképesztő tény Albert Einsteinről

írta KJ 1 820 views0

Tudtad, hogy majdnem ő lett az izraeli elnök, és hogy a pletykákkal ellentétben sosem bukott meg matekból? Íme, 8 érdekes tudnivaló a nagy fizikusról!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

1. Ő lehetett volna az izraeli elnök

1952-ben Aba Eban izraeli politikus felajánlotta Einsteinnek, hogy legyen ő az elnök, de nemet mondott rá:

Mélyen meghatott az izraeli állam felkérése, azonban szomorú vagyok és szégyellem magam, de nem tudom ezt elfogadni.

Úgy gondolta, híján van azoknak a tulajdonságoknak, amelyek egy politikai vezetőre jellemzőek. Ezért alkalmatlannak tartotta magát a pozíció betöltésére.

2. Azért halt meg, mert egy műtétre is nemet mondott

1955. április 17-én Einstein hasi fájdalmakat tapasztalt: egy elrepedt ér súlyos belső vérzést okozott. Mikor műtétet javasoltak neki a kórházban, azt felelte, hogy akkor akar meghalni, amikor „annak eljön az ideje”, és hogy „ízléstelen” mesterségesen elkerülni a halált. Másnap meghalt.

3. Sosem bukott meg matekból

Régen én is ezzel nyugtattam magamat, de az igazság az, hogy Einstein sosem bukott meg matekból. 1935-ben egy magazin találta ezt ki, és azóta is közszájon keringet, a sztori azonban nem igaz, és Einstein állítólag csak nevetett, mikor megmutatták neki a cikket.

Sosem buktam meg matematikából

– mondta, azt is hozzátéve, hogy 15 évesen már egyetemi szintű matekgyakorlatokat oldott meg.

4. Nem a relativitáselmélet miatt kapott Nobelt

Einstein 1921-ben nyert Nobel-díjat, de a „fizikatudománynak tett szolgálatai” miatt kapta azt, nem pedig leghíresebb elméletéért. A díjért kapott pénz egyébként teljes egészében Mileva Maricot illette meg végül, hogy Einstein teljesíthesse a válási feltételeket.

8 elképesztő tény Albert Einsteinről

5. Újraházasodott, méghozzá az unokatestvérével

Első feleségével megromlott házassága után közvetlen unokatestvérét, Elsát vette el. A pár már akkor kezdet ismerkedni, mikor Einstein és Maric még együtt voltak. Csak 1919-ben vált el a szintúgy matematikus foglalkozású szerb nőtől – mikor már 7 éve együtt élt Elsával.

6. Nem tudjuk, mi lett a lányával

A szerb Mileva Maric volt az első felesége, akitől lánya született: Liersel Einstein. Róla csupán a szülők levelezéséről tudni. 1902 januárjában született meg a lány, és gyanítják, hogy 1903 őszén halt meg betegségben. Utoljára ugyanis ekkor említik meg leveleikben, mikor is Einstein azt vetette fel, hogy adják örökbe egy másik családnak.

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Így fog elpusztulni a Naprendszerünk is – 3 érdekes hír

7. Ellopták az agyát halála után

Hihetetlennek tűnik, pedig igaz a történet: dr. Thomas Stolz, az az orvos, aki Einstein boncolását végezte, eltulajdonította a neves tudós agyát. Stolz hét órával Einstein halála után látott neki a boncolásnak, annak ellenére, hogy arra nem kapott hivatalosan engedélyt. Einstein agyát kiemelte a testből, noha a fizikus végrendelete szerint el kellett volna őt hamvasztani.

8. A szemeit New Yorkban őrzik egy széfben

Az Einsteint illegálisan boncoló doktor nem csak Einstein agyát lopta el, hanem a szemeit is. Ezeket odaadta Einstein szemorvosának, Henry Abramsnak. Azóta sem tudjuk, hol vannak; állítólag egy széfben őrzik azokat New Yorkban, egy magángyűjteményben.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!