A Stonewall lázadás és a melegek: mi történt 1969-ben?

írta Men.hu 2 804 views0

Tudtad, hogy június 29. a meleg büszkeség napja? Homoszexuálisok, leszbikusok, biszexuálisak és transzneműek tartanak támogatóikkal karöltve meneteket ilyenkor a világ több országában, hogy felhívják a figyelmet a jogaikra és az elfogadásra. Mindez egy 1969-es eseményre vezethető vissza.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A Stonewall lázadás

A Stonewall lázadás

A Stonewall egy népszerű melegbár volt New York Greenwich Village negyedében, ahová egy június végi napon beállítottak a rendőrök. 

1969-ben nem volt ebben semmi szokatlan, gyakori volt, hogy a civil ruhás rendőrök elleptek egy melegek által kedvelt helyet, mindenkit igazoltattak, majd a névsort közzé tették a helyi újságban. 

Ha ez nem lett volna elég, a szórakozóknak azzal is számolniuk kellett, hogy az őrsön kötnek ki, ha a rendőrök észrevették, hogy megcsókolnak valakit, fogják a párjuk kezét, vagy egyszerűen csak úgy döntenek: beviszik, mert egy melegbárban volt.

1969-ben azonban valami megváltozott: a több évtizedes megalázással és elnyomással egyszer csak csordultig lett a pohár, és a bár közönsége azt mondta: elég volt.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!