Ezek lettek az év irodái

írta Arany Média 886 views0

Immár negyedik alkalommal hirdették ki az év irodája díjat. Az év irodája mellett dizájn, innováció és zöld kategória is volt, no meg közönségdíj. Most jó, ha sokan megnézik a képeket is, ugyanis felmerül a kérdés: mi miért nem indultunk? 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A negyedik alkalommal meghirdetett év irodája szakmai zsűrije idén a 7 kategóriában összesen 10 díjat ítélt oda. A fődíj „Az Év Irodája” kategórián belül a tavalyi versenyhez hasonlóan „Az Év Irodája Design Díj” és „Az Év Irodája Különdíj”, illetve rendhagyó módon „Az Év Irodaháza Közönségdíj” mellett „Az Év Irodaháza Különdíj” is kiosztásra került. 

Aki a zsűrire nem kíváncsi, az ezt a bekezdést nyugodtan ugorja át, hiszen ez ingatlanszakmázás, de a tisztesség azt diktálja, hogy a zsűrit is felfedjük.

A szakmai zsűri tagjai voltak tehát: Dr. Német Edit egyetemi adjunktus, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének tanszékvezető-helyettese; Kovács Péter, az IseeQ nemzetközi szakmai kapcsolatépítéssel foglalkozó cég egyik alapítója és ügyvezetője; Borbély Gábor,MRICS elemzési és tanácsadási vezető, CBRE budapesti iroda; Barta Zsombor, a HUGBC alelnöke, az ERM Hungária Kft. vezető tanácsadója, BREEAM International minősítő; Horváth Emese, közgazdász, okleveles ingatlanszakértő; Barts J. Balázs, FRICS, Fővárosi Vízművek ingatlangazdálkodási osztályának vezetője; Winkler Edina, a RICS Magyarország elnökségi tagja, a DTZ Hungary Kft. vezető értékbecslője. 

És akkor térjünk rá a díjazottakra. 

Az Év Irodája 2013: Avis Budget Group

Az Avis Budget Group BSC 2013. márciusban költözött a Váci úti irodafolyosó közvetlen környezetében található Green House-ba, amely hazánk legzöldebb, LEED Platina minősítésű irodaháza. A közösségi terek és a munkaállomások tervezése, valamint megvalósítása az Y-generáció összes igényét kielégíti, miközben egy igazi XXI. századi irodatér és egy versenyképes munkahelyi kultúra jött létre.

Az Avis irodája nem csupán egy jól átgondolt, minden részletében megtervezett, és a cég igényeire szabott open office, hanem minden, a mai kor igényeinek megfelelő újítással, egyedi megoldással rendelkező irodatér.

Multifunkcionális lobby-ja amellett, hogy rendkívül nívós környezetben fogadja a vendégeket, számos extra lehetőséget is kínál: a közel 400 m²-es, 300-400 fő befogadására alkalmas, összetett multimédiás rendszerrel, több kivetítővel, lobby bútorokkal berendezett tere mobilfalak segítségével könnyen átalakítható. 

Egy LEED Platina minősítéssel rendelkező irodaházban maguk az irodák sem lehetnek mások, csakis fenntartható, környezettudatos egységek. Ebben a tekintetben is élen jár az Avis iroda: zöldfalak, szelektív hulladékgyűjtési lehetőségek, környezettudatos eljárással készült irodabútorok színesítik a repertoárt.

Az Y-generáció igényeit, az általuk diktált újfajta munkamódszert maximálisan szem előtt tartva a tervezés során szintén nagy hangsúlyt kaptak a rekreációs, úgynevezett break out terek is. Ezek mindegyike sajátos és hasznos színfoltja az irodatérnek. Az Europa Design egyedileg tervezett bútora, a Csillagkapu ezen terek koronájaként olyan páratlan térélményt ad, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Az Év Irodája 2013 Design Díj: Distinction @ Salétrom by LOFFICE 

A LOFFICE és a Distinction összefogásával született meg a Distinction Rákóczi téri főhadiszállása. E különleges, egyedi hangulatú loft-iroda a mobilszoftver-fejlesztő startup Y-generációs otthona. A LOFFICE, mint a coworking közösségi terek hazai szakértője és úttörője, a Distinction pedig, mint az alkalmazásaival „wow élményeket” megálmodó fiatalok csapata egy olyan kreatív teret képzelt el, ahova a kollégák minden reggel szívesen érkeznek, és a tér, valamint az enteriőr alkotásra inspirálja őket. 

Mindent úgy alakítottak ki, hogy az ember és az alkotófolyamat kerüljön a középpontba. 

A kialakítás minden részlete egy-egy szimbólumot rejt:

– füvesített belvárosi kert, virágok, veteményes: természet közelsége és szabadság

– repülőgép-makett: álmok és képzelőerő

– galériákat összekötő függőhíd: kooperáció és bátorság

– legújabb technológiai eszközök: nyitottság a legfrissebb megoldásokra

– Austrian Airlines catering kocsikból kialakított konyhai tárolók: újragondolt design

– graffiti elemek: sokszínűség

– csocsóasztal, mobil hangfalak: kikapcsolódás és konstruktív versenyszellem

– tárgyaló galéria: a világ egy másik nézőpontból

– közösségi konyha és popcorn gép: találkozási pont, mely összeköt

– biciklitároló: egészség és sportok

– egyedi elemek (pl. órabicikli, kartoncsillár, babzsákok, snowboardok a falon, üzenőfal): újrahasznosítás és inspiráció.

Az Év Irodája 2013 Különdíj: Tolnagro Kft.

A Tolnagro cégcsoport Magyarország legnagyobb állatgyógyászati termékekkel kereskedő vállalata. Telephelyét a cég a szomszédos, több éve használaton kívüli, elhanyagolt állapotú, félkör alaprajzú, korábban autószalonként működő épülettel bővítette 2013-ban. Valódi kihívás volt az építészek számára a funkcióváltás. Az épület az átalakítás után egy új szinttel bővült, így 510 négyzetméter hasznos alapterületű lett. Karaktere kívül és belül megváltozott.

Az épület szokatlan formáját tekintve jó példája lehet annak, hogy egy atipikus belső tér minden zugát élhetővé lehet tenni egy kis kreativitással.

Az átalakítás során mind a tulajdonos, mind a tervező fontosnak tartotta az energiatakarékos rendszerek installálását. A kompakt építészeti forma önmagában is segít a gazdaságos üzemeltetéshez, a nap járását követő külső árnyékolók és az energiatakarékos világítás pedig jó példák a környezettudatos szemlélet gyakorlati alkalmazására.

Az Év Coworking Irodája 2013: KAPTÁR

A KAPTÁR olyan újdonságokat kereső dolgozóknak lett tervezve, akik fényes, tágas és barátságos irodát keresnek a belváros szívében. Itt megtalálni mindent, amit egy irodától elvár az ember: nyomtatót, szkennert, projektort, gyors wifit, tárgyalókat, flipchart-táblát és írható falat is. Napi, havi vagy éves tagként lehet élvezni a KAPTÁR-t. A helyi használókon túl, budapesti ügyeik intézésekor vidékről vagy külföldről érkező ügyfelek is gyakran használják bázisként a KAPTÁR-t. A tér egyszerre attraktív és praktikus, de a legnagyobb értéke az itt dolgozók alkotta közösség. 

A KAPTÁR egy olyan bátor vállalkozás, mely organikusan fejlődő, mintaszerű munkahelyet szeretne teremteni, ami a szabadságukat és függetlenségüket mindennél többre tartó embereknek korszerű és humánus munkaterévé válhat. A KAPTÁR legfőbb érdeme az, hogy programsorozataival, eseményeivel tudatosan épít közösségeket hónapról hónapra, összeköt különböző profilú embereket, hogy megteremtse a kapcsolódás ideális helyszínét a belváros szívében.

Iroda.hu Innovációs Díj 2013: Cloud Office (Rendszerinformatika Zrt. és Eston International)

Az Eston International Zrt. és a Rendszerinformatika Zrt. által elérhetővé vált szolgáltatás lényege, hogy a megrendelő irodahasználók válláról lekerüljön minden informatikával kapcsolatos teher. A Cloud Office alapja az, hogy az irodaházat és a legnagyobb informatikai sűrűséggel rendelkező adatközpontot összekötötték, így sikerült elkerülni, hogy helyileg minden informatikai kiszolgálóegységet az irodaházba kelljen telepíteni. Minden munkaállomás az adatközponthoz kapcsolódik, feladatát ott látja el. Ezzel a költséghatékonyság növekedése jelentős, akár három-négyszeres is lehet, miközben az informatikai rendszer biztonsága is növelhető.

Az irodaházba két cég már kifejezetten a Cloud Office elérhetősége miatt költözött, valamint az épület két további bérlője is lemondta korábbi informatikai megrendeléseit, és élvezi az egy szolgáltatótól származó, átfogó szolgáltatás előnyeit. Az ötletgazdák várakozásai szerint a közeljövőben jelentősen megnő az igény az informatikai feladatok kiszervezésére, mindemellett hamarosan új irodaépületek csatlakoznak a Cloud Office koncepcióhoz. 

Az Év Zöld Ingatlanprojektje és különdíj 2013: Green House Irodaház (fejlesztõ: Skanska)

A 2012 decemberében átadott Green House a magyar irodapiac egyik legsikeresebb ingatlanfejlesztési projektje, amelyet alátámaszt, hogy első budapesti irodaházként nyerte el a LEED tanúsítási rendszer legmagasabb, Platina szintű minősítését, illetve kevesebb, mint egy évvel az átadása után elérte a 90% feletti bérbeadottságot. Az épület bérlői a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség, a kreativitás, valamint a munka- és költséghatékonyság együttes előnyét élvezhetik. Az „A” kategóriás ingatlan Budapest XIII. kerületében, a Kassák, Tüzér és Lőportár utcák által határolt területen épült, közvetlen szomszédságában található a Kassák Park. Az épület tervezője a magyar DPI Design Kft. és a svéd White Arkitekter AB építésziroda.

A szakemberek célja volt, hogy munkavégzés szempontjából ideális, emberi léptékű tereket alakítsanak ki, miközben a mikro- és makro környezet megóvására is kiemelt hangsúlyt fordítottak. A fejlesztő Skanska a projekt valamennyi fejlesztési fázisában a legmodernebb környezetvédelmi megoldásokat és zöld technológiákat alkalmazta annak érdekében, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálja. Ennek köszönhetően a ház energiafelhasználása és CO2 kibocsátása az átlag épületekhez képest jelentős megtakarításokat mutat.

A jelenleg 93%-os bérbeadottságnak örvendő Green House (bérlői a teljesség igénye nélkül: Avis Budget Group, MSCI, ABB, Deichmann, Skanska) 17.800 négyzetméternyi területet kínál bérlőinek 8 emeleten, valamint 252 parkolót a mélygarázs 3 szintjén. 

A 93 pontos LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítés mellett kiérdemelte az uniós EU GreenBuilding minősítést, illetve az A+ energiahatékonyságú épületeknek járó hazai besorolást is. A beépített innovatív zöld technológiák mellett a fejlesztő számára nagy fontossággal bírt a bérlők környezettudatos szemléletmódra való ösztönzése, annak az irodabelsők kiépítése során történő szem előtt tartása, illetve a rendelkezésre álló energiahatékony rendszerek kihasználása.

A Green House számos környezettudatos technológiát ötvöz, amelynek köszönhetően hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és csökkenti az épület környezetre gyakorolt káros hatását. A talajhő hasznosítás (hűtés és fűtési üzemmódban), a hűtőgerendás hűtés, a dupla hővisszanyerő rendszer (85-90%-os hatékonysággal) és a napkollektoros rásegítésű meleg víz előállítás segítségével az energiafelhasználás körülbelül 45 százalékkal kevesebb az épületben, mint az átlagos magyar irodaházakban.

A fejlesztés során törekedtek az épület ökológiai lábnyomának minimalizálására, az itt elért eredmény alapul fog szolgálni a Skanska következő projektjei számára. A Green House 50 százalékkal kevesebb vizet használ, mint egy áltagos magyar irodaház, csapadék– és talajvizet hasznosít a WC-k öblítésére, a kert locsolására. Az irodaház biodiverz zöld tetőkkel is rendelkezik, amely hozzájárul az egészségesebb munkakörnyezethez. 

Az Év Irodaháza 2013 Közönségdíj: Blue Cube Irodaház (tulajdonos: S IMMO Hungary Kft.)

A megújult Blue Cube Irodaház  a Váci úti irodafolyosón, a Duna Pláza mellett, a Gyöngyösi úti metróállomás szomszédságában található. A bevásárlóközpont kínálta szolgáltatások mellett az épület két hangulatos belső kerttel, teraszkapcsolatos étteremmel, konferenciateremmel és fitness-stúdióval áll a bérlők rendelkezésére. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!