Batmanék az ízlés és a tartalom ellen – filmkritika

írta Arany Média 1 483 views0

A DC-rajongók idestova két éve várták már, hogy bemutatásra kerüljön az a megaprodukció, amelyben Kripton utolsó élő és lélegző fia veszi fel a harcot Gotham Sötét Lovagjával szemben. Nos, annyira nem pocsék, mint ahogyan azt a külföldi tollforgató kollégák állítják.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Összeszedetlen script és „pusztításpornó” minden mennyiségben

A legnagyobb gond a Batman v Supermannel, hogy nagyon erősen produceri felügyelet alatt készült. Lehetett volna ez egy nagyon jó lelki utazás is, amelyben nincs igazi antagonista, csak Batman és Superman között feszülő ideológiai nézetkülönbség.

Sokakat elszomorít az a tény, hogyha már Zack Snyder lemásolta az eredetit, akkor megtehette volna már teljesen, és sokkal mélyrehatóbban. Aligha lett volna ellenünkre, ha a mesét láttuk volna újra, csak élőszereplős verzióban. Ehelyett az egész nem lett több unalmas, sablonos blockbusternél, aminek minden kockáján érződött, hogy az egyszeri néző látványéhségét próbálja meg kielégíteni.

A film lehengerlően néz ki, viszont ezúttal sem figyeltek a mértékre. A kevesebb néha több tézis helyett inkább az értelmetlen és indokolatlan „tech-demót” választották. Ennél azért kicsit több tudatosságot és átgondoltságot vártunk volna, főleg annak tükrében, hogy remek, míves múltra visszatekintő füzetekből és kész jellemekből dolgozhattak.

Noha a script első negyedórája közel volt a remek jelzőhöz – ugyanis sikerült ötletesen összekötni az előzményfilmmel, Az acélemberrel –, a közepe táján történt egy nagy törés, így a film nagy része unalmas, ásítozós jelenetek halmazává vált, ám korántsem olyan pocsék és rettenetes módon, mint ahogyan azt a sajtóban lekommunikálták.

A Batman v Superman tipikus, üres blockbuster, amit sajnos az első kockától az utolsóig átitatja David S. Goyer gyenge írói talentuma. Ő a legnagyobb kerékkötője a produkciónak. A Warner Brothers helyében azonnal meneszteném a pozíciójából. A direktorral, Zack Snyderrel nincs különösebben baj, hiszen megszoktuk már, hogy amióta felszállt a DC pénzzel kipányvázott fiákerére, elvesztette az egyéniségét. Tisztes bérrendezővé vált, pedig a Watchmennel anno még sikerült igazán stílusos filmet alkotnia. Kár érte!

A másik nagy probléma, hogy a filmben egyszerre akarták megteremteni az új Batmant és megágyazni az Igazság Ligájának is, ettől pedig irtózatosan zsúfoltnak éreztük a végeredményt. Értjük, hogy a Marvellel szembeni lemaradásuk miatt sietniük kell, de ennél kreatívabban is meg lehetett volna oldani.

Ben Affleck és Gal Gadot is remekül alakított

A nagy kérdés a bemutató előtt az volt, hogy miként fog működni a Denevérember jelmezében az a Ben Affleck, aki a leigazolása óta elképesztő mennyiségű utálatot és bántást kapott a rajongóktól. Végig azért szurkoltunk, hogy bizonyítsa be a fanyalgóknak, csak rosszindulatból ítélték el őt. És ez legalább sikerült, ugyanis Ben Affleck abszolút megállta a helyét a szerepében. Nagyon jól hozta minden idők legsötétebb, legdühösebb „bőregerét”. Érezhetően nagy átéléssel játszott.

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Robinson Crusoe 3D a mozikban!

Henry Cavill továbbra is jó, de ennél nem több a kétdimenziósnál is vékonyabb Superman szerepében. Aki abszolút nagy meglepetést okozott, az Gal Gadot. Nagyon erősen sikerült ábrázolniuk, és többé-kevésbé kibontaniuk az élőszereplős Csodanőt. Ha valaki, hát ő telitalálatra sikeredett.

Összességében elmondható, hogy a Batman v Superman korántsem annyira nézhetetlen, mint ahogyan a kritikusok állítják, bár tény, hogy 2016 eddigi leggyengébb filmje. Kár érte, mert több potenciál volt benne.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!