2014. április 16., szerda, Csongor névnapja.

Éjjel-nappal Budapest a való életben

, 2013. november 19.0 hozzászólás
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 4 Amikor már a hűtő „hasa” is korog

„Már megint nincs itthon semmi kaja”- hallatszik az éles kritika a fiatalok szájából az édesanyjuk felé napjában vagy ezerszer, amikor kinyitják a hűtőt, és rácsodálkoznak a degeszre töltött polcokra. 

De ekkor semmi sem elég finom, semmi sem elég édes. Amikor van minden, akkor semmi sem jó. Az egyetemi élet alatt megtapasztalt üres hűtő előtt aztán vágyakozva gondolunk vissza arra a Bőségszarura, ami a családi otthonunkban fogadott minket napi 24 órában. 

Ha továbbtanulsz vagy munkát vállalsz egy másik városban, ahol egyedül, önfenntartóként kell élned, az első, amit megtapasztalsz, hogy nincs az az elektronikai üzlet, ahol olyan hűtőt vehetsz, ami újra teremti a tartalmát. 

Ha enni akarsz, akkor már nincs az, hogy leadott a kívánságlistádat anyukádnak, amit majd ő megvesz neked. Magadnak kell elmenned, megvenned és bepakolnod a hűtőbe. 

Amitől viszont óva intünk mindenkit: ne éhes gyomorral menj vásárolni! Ne ész nélkül vásárolj, mert az hosszú távon sokkal költségesebb lesz. Mindig legyen egy listád, amin a legfontosabb élelmiszerek vannak, amikre szükséged lehet az adott héten (tej, kenyér, stb.) és így felkészülten tudsz belevágni a kajavásárlási-kalandba.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 4 Főzés

Önálló életünk első pár hetében szinte mindenki gyorskaján, pizzán és gyroson él – nincs mit szépíteni. Ami nem csak, hogy a szervezetnek nem tesz túl jót, de igencsak megvékonyítja az amúgy sem túl vaskos pénztárcánkat. 

A „de hosszú és fárasztó napom volt, tuti nem állok neki ma már főzni” kifogásból születnek a sokkal drágább gyorséttermi vacsorák.

Pedig egyáltalán nem egy nagy volumenű tevékenység a főzős, és vannak nagyon gyorsan elkészíthető kaják (pl. tészták), amik még táplálóak is.

Csak az alapanyagokat kell beszerezni hozzá, és rá kell venni magunkat arra, hogy kést és vágódeszkát vegyünk a kezünkbe. Anyu vagy egy jó barát pedig biztosan telefonon keresztül is segít, ha valahol elakadnánk.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 4 „Kérlek, ne járd össze, most takarítottam!”

Ez a mondat mindannyiunkat kísér (rém)álmainkban. Valószínűleg sokunkban él az az emlék, amikor sáros cipővel végigcsoszogtunk a frissen felmosott padlón, amit aztán szülőanyánk éles dörgedelme követett. 

Akkor csak legyintettünk, és egy vállrándítással vettük tudomásul, hogy „oké, hibáztunk, de azért felmosni még sem olyan nehéz, csak pár mozdulat.” 

Persze, amikor saját lakásunkban nekünk kell felmosni, akkor már máshogyan gondolkozunk.
A fészekből való kirepülés a – látszólagos - szabadságon túl azt is magával hozza, hogy most már nekünk kell a piszkos dolgokkal foglalkozni. 

Nehéz rávenni magunkat, nehéz elkezdeni, de mégis a végeredmény azzal a fajta elégedettséggel jár, amit csak a hasznos, tevékeny munka érzete kelthet. 

Fordult a kocka, ma már mi is megkérjük a vendégségbe érkező barátainkat, ismerőseinket, hogy „vedd le a cipődet, kérlek, mert most takarítottam”. 

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 4 Mosás

De jó is volt az az időszak, amikor úgy tűnt, hogy varázsütésre mindig frissen mosott, vasalt, jó illatú, szépen összehajtott pólók fogadtak a szekrénybe. 

Pedig nem volt szó varázsütésről vagy rejtőzködő házi manókról, akik éjjel, amíg aludtunk, megcsinálták helyettünk. Csak volt egy szerető édesanyánk, aki tudta használni azt a varázsdobozt, amit a köznyelvben csak mosógépként emlegetnek. 

Nem vagyunk álszentek, épp ezért nem fogjuk azt mondani, hogy már rögtön az első nap tudni fogjátok, hogy hány fokon kell mosni, milyen öblítőt érdemes használni, és hogy hová kell önteni a mosóport. 

De gyorsan meg lehet tanulni, ki lehet következtetni! A frissen mosott ruhánkat minél előbb teregessük ki, mert különben büdös és gyűrött lesz. 

Tehát mossunk rendszeresen! Önálló életünk sokkal könnyebb lesz úgy, hogy nem kell azon aggódnunk, hogy kitart-e a héten a zoknikészletünk vagy kénytelen leszünk a szennyes között kutakodni. Büdös egy dolog…

Hirdetés
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás

HOZZÁSZÓLÁSOK


KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Hirdetés
 • Mindig illatos lakás 5 lépésben

  Mindig illatos lakás 5 lépésben

  Az első benyomás nagyon fontos, nincs ez másként az otthont illetően sem. Bizony egyáltalán nem mindegy, hogy áporodott, kellemetlen, vagy éppen friss és megnyugtató illatokra érkezel-e haza.
 • 7 lépés, hogy teljesen allergénmentessé váljon az otthonod

  7 lépés, hogy teljesen allergénmentessé váljon az otthonod

  Az allergia milliók életét keseríti meg, ráadásul a betegek száma évről évre nő. Állatszőr, poratka, virágpor, ételek, illatanyagok… számos allergén létezik, amelyeknek számát néhány egyszerű tipp segítségével könnyedén minimalizálhatjuk az otthonunkban. Tégy meg ennyit magadért, hiszen fontos, hogy legalább a saját birodalmadban fel tudj töltődni!
 • Így találd meg a tökéletes albérletet!

  Így találd meg a tökéletes albérletet!

  Albérletet keresni és találni felér egy pokoljárással. Rengeteg utánajárást és még nagyobb mobilszámlát eredményez, mire az ember megtalálja azt a lakást, amit hosszabb-rövidebb ideig az otthonának tud nevezni. Már persze, ha sikerül, mert vannak esetek, amikor a szükség törvényt bont és egy gyengébb minőségű lakásra is örömmel rábólintunk, csak azért, hogy végre tető legyen a fejünk felett. Hiába ért véget nálunk is egy hosszabb albérletkeresési huzavona, máris Damoklész kardjaként lebeg felettünk a következő albérlet-vadászat. Megnéztük, hogy mik azok a tényezők, amik segíthetnek minél gyorsabban lezavarni ezt fárasztó és terhes folyamatot.
 • Költözés egyszerűen – teszteltük a cégeket! 4 tipp, hogyan csináld

  Költözés egyszerűen – teszteltük a cégeket! 4 tipp, hogyan csináld

  Költözni senki sem szeret. Ellenben szeretjük az új lakás illatát, a kipakolást, az újra kezdés ígéretét. A  költözéssel járó macerát vettük górcső alá, munkatársunk vállalta a tesztelő szerepét. Négy pontban összefoglaltuk, hogyan költözzünk.
 • Hangulatos helyek a lakásban, amikre neked is szükséged van

  Hangulatos helyek a lakásban, amikre neked is szükséged van

  Ha új ház vásárlásán, vagy építkezésen töritek a fejeteket, akkor egész biztos, hogy szeretnétek az otthonotokat tökéletesen testre szabni. Ez nem egy lehetetlen küldetés, de az garantált, hogy az alábbi helyekre mindenképpen szükségetek lesz.
 • Mamahotel: Ez történik, ha elköltözöl a szülői házból

  Mamahotel: Ez történik, ha elköltözöl a szülői házból

  Manapság sokan még felnőttkorukban sem hagyják el a családi házat, aminek bizony több hátránya van, mint előnye. Olykor érthetőek az indokok, máskor a teljes felelősséghiány mutatkozik meg a döntés során. De mitől riadnak vissza egyesek? Mi az, amit sokan egyszerűen félnek bevállalni a költözéssel?
 • 7 gyakorlatias tipp, ha lakást vennél

  7 gyakorlatias tipp, ha lakást vennél

  Korábban már írtunk a lakásvásárlás főbb lépéseiről, ezért most elsősorban konkrét, gyakorlati tippeket adunk, hogy minél hamarabb a legmegfelelőbb ingatlan büszke és boldog tulajdonosa lehess.
 • 7 tipp, hogy tágasabbnak tűnjön kis legénylakásod

  7 tipp, hogy tágasabbnak tűnjön kis legénylakásod

  Magyarországon is egyre népszerűbbek a mini-garzonok, más néven kapszulalakások. Ezek a 15-30 négyzetméter közötti otthonok alacsony fenntartásúak, a családalapítást követően pedig pillanatok alatt kiadhatóak, tehát befektetésnek sem utolsók. Ha valaki klausztrofóbiás lesz negyven négyzetméter alatt, felejtse el a műfajt, a többiek azonban bátran szétnézhetnek az ingatlanpiac legkisebbjei között, hiszen néhány fontos szempont észben tartásával ezek a kuckók is tágas, férfias otthonnak tűnhetnek.