2015. január 27., kedd, Angelika névnapja.

Éjjel-nappal Budapest a való életben

, 2013. november 19.0 hozzászólás
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 4 Amikor már a hűtő „hasa” is korog

„Már megint nincs itthon semmi kaja”- hallatszik az éles kritika a fiatalok szájából az édesanyjuk felé napjában vagy ezerszer, amikor kinyitják a hűtőt, és rácsodálkoznak a degeszre töltött polcokra. 

De ekkor semmi sem elég finom, semmi sem elég édes. Amikor van minden, akkor semmi sem jó. Az egyetemi élet alatt megtapasztalt üres hűtő előtt aztán vágyakozva gondolunk vissza arra a Bőségszarura, ami a családi otthonunkban fogadott minket napi 24 órában. 

Ha továbbtanulsz vagy munkát vállalsz egy másik városban, ahol egyedül, önfenntartóként kell élned, az első, amit megtapasztalsz, hogy nincs az az elektronikai üzlet, ahol olyan hűtőt vehetsz, ami újra teremti a tartalmát. 

Ha enni akarsz, akkor már nincs az, hogy leadott a kívánságlistádat anyukádnak, amit majd ő megvesz neked. Magadnak kell elmenned, megvenned és bepakolnod a hűtőbe. 

Amitől viszont óva intünk mindenkit: ne éhes gyomorral menj vásárolni! Ne ész nélkül vásárolj, mert az hosszú távon sokkal költségesebb lesz. Mindig legyen egy listád, amin a legfontosabb élelmiszerek vannak, amikre szükséged lehet az adott héten (tej, kenyér, stb.) és így felkészülten tudsz belevágni a kajavásárlási-kalandba.
Következő lap »
Főzés

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 4 Főzés

Önálló életünk első pár hetében szinte mindenki gyorskaján, pizzán és gyroson él – nincs mit szépíteni. Ami nem csak, hogy a szervezetnek nem tesz túl jót, de igencsak megvékonyítja az amúgy sem túl vaskos pénztárcánkat. 

A „de hosszú és fárasztó napom volt, tuti nem állok neki ma már főzni” kifogásból születnek a sokkal drágább gyorséttermi vacsorák.

Pedig egyáltalán nem egy nagy volumenű tevékenység a főzős, és vannak nagyon gyorsan elkészíthető kaják (pl. tészták), amik még táplálóak is.

Csak az alapanyagokat kell beszerezni hozzá, és rá kell venni magunkat arra, hogy kést és vágódeszkát vegyünk a kezünkbe. Anyu vagy egy jó barát pedig biztosan telefonon keresztül is segít, ha valahol elakadnánk.
Következő lap »
„Kérlek, ne járd össze, most takarítottam!”

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 4 „Kérlek, ne járd össze, most takarítottam!”

Ez a mondat mindannyiunkat kísér (rém)álmainkban. Valószínűleg sokunkban él az az emlék, amikor sáros cipővel végigcsoszogtunk a frissen felmosott padlón, amit aztán szülőanyánk éles dörgedelme követett. 

Akkor csak legyintettünk, és egy vállrándítással vettük tudomásul, hogy „oké, hibáztunk, de azért felmosni még sem olyan nehéz, csak pár mozdulat.” 

Persze, amikor saját lakásunkban nekünk kell felmosni, akkor már máshogyan gondolkozunk.
A fészekből való kirepülés a – látszólagos - szabadságon túl azt is magával hozza, hogy most már nekünk kell a piszkos dolgokkal foglalkozni. 

Nehéz rávenni magunkat, nehéz elkezdeni, de mégis a végeredmény azzal a fajta elégedettséggel jár, amit csak a hasznos, tevékeny munka érzete kelthet. 

Fordult a kocka, ma már mi is megkérjük a vendégségbe érkező barátainkat, ismerőseinket, hogy „vedd le a cipődet, kérlek, mert most takarítottam”. 
Következő lap »
Mosás

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 4 Mosás

De jó is volt az az időszak, amikor úgy tűnt, hogy varázsütésre mindig frissen mosott, vasalt, jó illatú, szépen összehajtott pólók fogadtak a szekrénybe. 

Pedig nem volt szó varázsütésről vagy rejtőzködő házi manókról, akik éjjel, amíg aludtunk, megcsinálták helyettünk. Csak volt egy szerető édesanyánk, aki tudta használni azt a varázsdobozt, amit a köznyelvben csak mosógépként emlegetnek. 

Nem vagyunk álszentek, épp ezért nem fogjuk azt mondani, hogy már rögtön az első nap tudni fogjátok, hogy hány fokon kell mosni, milyen öblítőt érdemes használni, és hogy hová kell önteni a mosóport. 

De gyorsan meg lehet tanulni, ki lehet következtetni! A frissen mosott ruhánkat minél előbb teregessük ki, mert különben büdös és gyűrött lesz. 

Tehát mossunk rendszeresen! Önálló életünk sokkal könnyebb lesz úgy, hogy nem kell azon aggódnunk, hogy kitart-e a héten a zoknikészletünk vagy kénytelen leszünk a szennyes között kutakodni. Büdös egy dolog…
Kapcsolódó:
Kis fürdőszoba, nagy ötletek

Hirdetés
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás

HOZZÁSZÓLÁSOK


KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

 • A rendelés nagymestereként főzni kezdtem: íme, a tapasztalatok

  A rendelés nagymestereként főzni kezdtem: íme, a tapasztalatok

  Mióta hetente kétszer-háromszor garantáltan sütök-főzök, felfedeztem néhány dolgot, ami talán érdekes lehet a házi gasztronómiától vonakodó sorstársak és kezdő szakácsok számára is. Nem állítom, hogy jövőre már Széll Tamás helyett én állok a Bocuse d'Or nemzetközi döntőjében, de azért tény, hogy az elmúlt néhány évben rengeteget fejlődtem a kezdeti bizonytalan tapogatózáshoz képest.
 • 7 módszer, hogy kezeld a félős kutyát

  7 módszer, hogy kezeld a félős kutyát

  Különösen a menhelyi állatokkal fordulhat elő, hogy a korábbi, negatív élményeik hatására tele vannak rettegéssel. Persze az is gyakori eset, hogy az utcán találkozik az ember olyan kutyával, amelyen látszik, tart az emberektől. Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan „szelídítheted meg” a félős ebet?
 • Kis fürdőszoba, nagy ötletek

  Kis fürdőszoba, nagy ötletek

  A legtöbb lakásban a fürdőszobának jut a legkevesebb hely, sokan csak álmodoznak a kádról, arról pedig főleg, hogy az összes törölköző elférjen a bútorban. Hogyan tudod ötletesen kihasználni ezt a kikapcsolódásra tökéletes helyiséget?
 • 7 plakát, ami nem csak gyerekeknek szól

  7 plakát, ami nem csak gyerekeknek szól

  Van egy olyan közhiedelem, miszerint plakátokat csak a gyerekeknek, tiniknek szabad kitenniük a falukra. Ez persze nem igaz – persze azt is figyelembe kell venni, hogy az érettebb gondolkodású nőknél nem indulnál hendikeppel egy Batmant ábrázoló poszterrel az ágyad felett. De még mindig jobb, mint Samantha Fox poszterrel virítani. Természetesen, mint mindenre, erre is van megoldás, így lakberendezési szempontból is esztétikus plakátokkal élheted ki a benned szunnyadó filmimádatot.
 • 6 praktikus ötlet, ha kicsi a konyhád

  6 praktikus ötlet, ha kicsi a konyhád

  Egyedülálló vagy, esetleg eldöntötted, hogy örökre agglegény maradsz? Netalántán csak olyan pici lakást sikerült venned, aminek a legkisebb része a konyha? Ne aggódj, ez a nélkülözhetetlen helyiség is lehet hangulatos, kényelmes, annak ellenére, hogy csak néhány négyzetméter.
 • Most tanulsz főzni? Ezek az alapvető felszerelések, amikre szükséged lesz

  Most tanulsz főzni? Ezek az alapvető felszerelések, amikre szükséged lesz

  Főzni nem nehéz, ám a tanulás időpontja egyre inkább kitolódik a húszas évek végére. Sőt egyre gyakoribb az is, hogy a kapcsolat tagjai teljesen új életet kezdenek, s a férfiak ilyenkor igen jelentős részben tanácstalanul álldogálnak a konyhában. Lássuk, mik tartoznak az alapfelszereléshez!
 • Így változtatja meg az életedet egy csodás társ: a kutya

  Így változtatja meg az életedet egy csodás társ: a kutya

  Amíg egy csöpp, aranyos kis szőrgombóc, addig egész biztosan eszedbe sem jut, hogy megváltoztatja az életedet. Pedig így van! Egy kutya rengeteg ad, de ezért kér, főleg időt, és sok-sok türelmet.
 • Ezek Magyarország legeslegszebb homlokzatai

  Ezek Magyarország legeslegszebb homlokzatai

  Bemutatták az idei év legszebb homlokzatát. Öt kategóriában több mint kétszáz pályázat versengett. Az öt díjazott mellett további csodaszép házak fotói is megtekinthetők.