2014. november 21., péntek, Olivér névnapja.

Éjjel-nappal Budapest a való életben

, 2013. november 19.0 hozzászólás
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre

1 / 4 Amikor már a hűtő „hasa” is korog

„Már megint nincs itthon semmi kaja”- hallatszik az éles kritika a fiatalok szájából az édesanyjuk felé napjában vagy ezerszer, amikor kinyitják a hűtőt, és rácsodálkoznak a degeszre töltött polcokra. 

De ekkor semmi sem elég finom, semmi sem elég édes. Amikor van minden, akkor semmi sem jó. Az egyetemi élet alatt megtapasztalt üres hűtő előtt aztán vágyakozva gondolunk vissza arra a Bőségszarura, ami a családi otthonunkban fogadott minket napi 24 órában. 

Ha továbbtanulsz vagy munkát vállalsz egy másik városban, ahol egyedül, önfenntartóként kell élned, az első, amit megtapasztalsz, hogy nincs az az elektronikai üzlet, ahol olyan hűtőt vehetsz, ami újra teremti a tartalmát. 

Ha enni akarsz, akkor már nincs az, hogy leadott a kívánságlistádat anyukádnak, amit majd ő megvesz neked. Magadnak kell elmenned, megvenned és bepakolnod a hűtőbe. 

Amitől viszont óva intünk mindenkit: ne éhes gyomorral menj vásárolni! Ne ész nélkül vásárolj, mert az hosszú távon sokkal költségesebb lesz. Mindig legyen egy listád, amin a legfontosabb élelmiszerek vannak, amikre szükséged lehet az adott héten (tej, kenyér, stb.) és így felkészülten tudsz belevágni a kajavásárlási-kalandba.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre

2 / 4 Főzés

Önálló életünk első pár hetében szinte mindenki gyorskaján, pizzán és gyroson él – nincs mit szépíteni. Ami nem csak, hogy a szervezetnek nem tesz túl jót, de igencsak megvékonyítja az amúgy sem túl vaskos pénztárcánkat. 

A „de hosszú és fárasztó napom volt, tuti nem állok neki ma már főzni” kifogásból születnek a sokkal drágább gyorséttermi vacsorák.

Pedig egyáltalán nem egy nagy volumenű tevékenység a főzős, és vannak nagyon gyorsan elkészíthető kaják (pl. tészták), amik még táplálóak is.

Csak az alapanyagokat kell beszerezni hozzá, és rá kell venni magunkat arra, hogy kést és vágódeszkát vegyünk a kezünkbe. Anyu vagy egy jó barát pedig biztosan telefonon keresztül is segít, ha valahol elakadnánk.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre

3 / 4 „Kérlek, ne járd össze, most takarítottam!”

Ez a mondat mindannyiunkat kísér (rém)álmainkban. Valószínűleg sokunkban él az az emlék, amikor sáros cipővel végigcsoszogtunk a frissen felmosott padlón, amit aztán szülőanyánk éles dörgedelme követett. 

Akkor csak legyintettünk, és egy vállrándítással vettük tudomásul, hogy „oké, hibáztunk, de azért felmosni még sem olyan nehéz, csak pár mozdulat.” 

Persze, amikor saját lakásunkban nekünk kell felmosni, akkor már máshogyan gondolkozunk.
A fészekből való kirepülés a – látszólagos - szabadságon túl azt is magával hozza, hogy most már nekünk kell a piszkos dolgokkal foglalkozni. 

Nehéz rávenni magunkat, nehéz elkezdeni, de mégis a végeredmény azzal a fajta elégedettséggel jár, amit csak a hasznos, tevékeny munka érzete kelthet. 

Fordult a kocka, ma már mi is megkérjük a vendégségbe érkező barátainkat, ismerőseinket, hogy „vedd le a cipődet, kérlek, mert most takarítottam”. 

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre

4 / 4 Mosás

De jó is volt az az időszak, amikor úgy tűnt, hogy varázsütésre mindig frissen mosott, vasalt, jó illatú, szépen összehajtott pólók fogadtak a szekrénybe. 

Pedig nem volt szó varázsütésről vagy rejtőzködő házi manókról, akik éjjel, amíg aludtunk, megcsinálták helyettünk. Csak volt egy szerető édesanyánk, aki tudta használni azt a varázsdobozt, amit a köznyelvben csak mosógépként emlegetnek. 

Nem vagyunk álszentek, épp ezért nem fogjuk azt mondani, hogy már rögtön az első nap tudni fogjátok, hogy hány fokon kell mosni, milyen öblítőt érdemes használni, és hogy hová kell önteni a mosóport. 

De gyorsan meg lehet tanulni, ki lehet következtetni! A frissen mosott ruhánkat minél előbb teregessük ki, mert különben büdös és gyűrött lesz. 

Tehát mossunk rendszeresen! Önálló életünk sokkal könnyebb lesz úgy, hogy nem kell azon aggódnunk, hogy kitart-e a héten a zoknikészletünk vagy kénytelen leszünk a szennyes között kutakodni. Büdös egy dolog…

Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás

HOZZÁSZÓLÁSOK


KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

 • Fontos helyek a környéken, ha költözni készülsz

  Fontos helyek a környéken, ha költözni készülsz

  A költözés során sokan hajlamosak kizárólag a lakásra, házra koncentrálni, pedig a belső tereken mindig könnyű alakítani. Azonban azon, ami odakinn, a környéken vár, te csak nagyon ritkán tudsz változtatni, leginkább azt kell elfogadnod, ami van.
 • Miképpen lehet pillanatok alatt rend a lakásodban?

  Miképpen lehet pillanatok alatt rend a lakásodban?

  Az agglegénylakásokban az egyik legnagyobb problémát a rendetlenség okozza, hiszen ha valamihez, akkor a takarításhoz nem igazán van kedve egy vérbeli férfinak sem. Ha másként nem is, de legalább látszólag ildomos gyakran rendet raknod – most eláruljuk, hogyan érhetsz villámgyorsan mindennek a végére.
 • 6 lépés, hogy túléld a lakásfelújtási tortúrát

  6 lépés, hogy túléld a lakásfelújtási tortúrát

  A nyári időszak a lakásfelújítások ideje is, ilyenkor az időjárás is kedvez a nagyobb munkáknak. A lakásfelújítás izgalmas, az eredmény teljesen meg tudja változtatni a mindennapi életminőségünket, viszont ennek a megszervezése nem egyszerű feladat. Mire kell figyelni? Milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy sikeresen kivitelezzük a tervünket? Íme, néhány tényező, amire érdemes figyelned.
 • Óvjuk kedvenceinket a hőségben!

  Óvjuk kedvenceinket a hőségben!

  Mivel van két kutyánk és két macskánk (az utóbbi párnak most születtek kölykei, szóval többen vagyunk már) odafigyelek rájuk a közelgő nagy hőségben is. Tavaly és azelőtt sem volt ez másképp. A tapasztalataimat és a mások által velem is megosztott tudnivalókat az alábbiakban részletezném, azaz választ találhattok ama kérdésre, hogyan kedvezzünk házi kedvenceinknek a pokoli forróságban, hogyan védjük a család eme négylábú tagjait. Esetünkben a kinti kutyákra, cicákra, azaz a házon kívül tartott kedvencekre fókuszálnék.
 • Így érezd magad jobban az otthonodban – 8 tipp költséghatékony változtatáshoz

  Így érezd magad jobban az otthonodban – 8 tipp költséghatékony változtatáshoz

  Új évszak, új kezdet – ez érvényes lehet az otthonodra is, ha némi változásra vágysz, vagy nem érzed igazán jól magadat a mindennapos környezetedben. A nyári időszakban sokan felújítják a lakásukat, általában ez az évszak alkalmas a nagyobb munkálatok elvégzésére, a festésre, falak bontásra, új bútorok beépítésére. Ha az anyagi lehetőségeid erre nem adtak lehetőséget, az ősz első heteiben kisebb befektetéssel is felfrissítheted az otthonodat.
 • 5 hasznos tárgy ócskaságokból

  5 hasznos tárgy ócskaságokból

  Amennyiben házban laksz, az alábbiakban adok néhány tippet, mi az, amitől ne válj meg egy esetleges lakásfelújítás alkalmával, bútorzatcserénél, illetve ha a fásszínben felgyűltek a felhasíthatatlan farönkök. Ha esetleg autógumid is van, ki ne dobd, megmutatom, mire lesz jó még. Megválnál régi, rossz talicskádtól is? Pedig egy kis kreativitással új szerepet is adhatnál neki. Ha elolvasod a lentieket, felnyitod majd a szemed, és a vacak dolgokra úgy tekintesz ezután, mint új lehetőségekre, melyeket kihasználva egyrészt megkíméled a pénztárcádat, másrészt kikapcsolódsz, mert alkotsz, ráadásul magadnak, magatoknak.
 • 7 módszer, hogy kezeld a félős kutyát

  7 módszer, hogy kezeld a félős kutyát

  Különösen a menhelyi állatokkal fordulhat elő, hogy a korábbi, negatív élményeik hatására tele vannak rettegéssel. Persze az is gyakori eset, hogy az utcán találkozik az ember olyan kutyával, amelyen látszik, tart az emberektől. Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan „szelídítheted meg” a félős ebet?
 • Kis fürdőszoba, nagy ötletek

  Kis fürdőszoba, nagy ötletek

  A legtöbb lakásban a fürdőszobának jut a legkevesebb hely, sokan csak álmodoznak a kádról, arról pedig főleg, hogy az összes törölköző elférjen a bútorban. Hogyan tudod ötletesen kihasználni ezt a kikapcsolódásra tökéletes helyiséget?