2015. február 28., szombat, Elemér névnapja.
Lájkold a Men.hu Facebook oldalát is:

Éjjel-nappal Budapest a való életben

, 2013. november 19.0 hozzászólás
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 4 Amikor már a hűtő „hasa” is korog

„Már megint nincs itthon semmi kaja”- hallatszik az éles kritika a fiatalok szájából az édesanyjuk felé napjában vagy ezerszer, amikor kinyitják a hűtőt, és rácsodálkoznak a degeszre töltött polcokra. 

De ekkor semmi sem elég finom, semmi sem elég édes. Amikor van minden, akkor semmi sem jó. Az egyetemi élet alatt megtapasztalt üres hűtő előtt aztán vágyakozva gondolunk vissza arra a Bőségszarura, ami a családi otthonunkban fogadott minket napi 24 órában. 

Ha továbbtanulsz vagy munkát vállalsz egy másik városban, ahol egyedül, önfenntartóként kell élned, az első, amit megtapasztalsz, hogy nincs az az elektronikai üzlet, ahol olyan hűtőt vehetsz, ami újra teremti a tartalmát. 

Ha enni akarsz, akkor már nincs az, hogy leadott a kívánságlistádat anyukádnak, amit majd ő megvesz neked. Magadnak kell elmenned, megvenned és bepakolnod a hűtőbe. 

Amitől viszont óva intünk mindenkit: ne éhes gyomorral menj vásárolni! Ne ész nélkül vásárolj, mert az hosszú távon sokkal költségesebb lesz. Mindig legyen egy listád, amin a legfontosabb élelmiszerek vannak, amikre szükséged lehet az adott héten (tej, kenyér, stb.) és így felkészülten tudsz belevágni a kajavásárlási-kalandba.
Következő lap »
Főzés

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 4 Főzés

Önálló életünk első pár hetében szinte mindenki gyorskaján, pizzán és gyroson él – nincs mit szépíteni. Ami nem csak, hogy a szervezetnek nem tesz túl jót, de igencsak megvékonyítja az amúgy sem túl vaskos pénztárcánkat. 

A „de hosszú és fárasztó napom volt, tuti nem állok neki ma már főzni” kifogásból születnek a sokkal drágább gyorséttermi vacsorák.

Pedig egyáltalán nem egy nagy volumenű tevékenység a főzős, és vannak nagyon gyorsan elkészíthető kaják (pl. tészták), amik még táplálóak is.

Csak az alapanyagokat kell beszerezni hozzá, és rá kell venni magunkat arra, hogy kést és vágódeszkát vegyünk a kezünkbe. Anyu vagy egy jó barát pedig biztosan telefonon keresztül is segít, ha valahol elakadnánk.
Következő lap »
„Kérlek, ne járd össze, most takarítottam!”

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 4 „Kérlek, ne járd össze, most takarítottam!”

Ez a mondat mindannyiunkat kísér (rém)álmainkban. Valószínűleg sokunkban él az az emlék, amikor sáros cipővel végigcsoszogtunk a frissen felmosott padlón, amit aztán szülőanyánk éles dörgedelme követett. 

Akkor csak legyintettünk, és egy vállrándítással vettük tudomásul, hogy „oké, hibáztunk, de azért felmosni még sem olyan nehéz, csak pár mozdulat.” 

Persze, amikor saját lakásunkban nekünk kell felmosni, akkor már máshogyan gondolkozunk.
A fészekből való kirepülés a – látszólagos - szabadságon túl azt is magával hozza, hogy most már nekünk kell a piszkos dolgokkal foglalkozni. 

Nehéz rávenni magunkat, nehéz elkezdeni, de mégis a végeredmény azzal a fajta elégedettséggel jár, amit csak a hasznos, tevékeny munka érzete kelthet. 

Fordult a kocka, ma már mi is megkérjük a vendégségbe érkező barátainkat, ismerőseinket, hogy „vedd le a cipődet, kérlek, mert most takarítottam”. 
Következő lap »
Mosás

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 4 Mosás

De jó is volt az az időszak, amikor úgy tűnt, hogy varázsütésre mindig frissen mosott, vasalt, jó illatú, szépen összehajtott pólók fogadtak a szekrénybe. 

Pedig nem volt szó varázsütésről vagy rejtőzködő házi manókról, akik éjjel, amíg aludtunk, megcsinálták helyettünk. Csak volt egy szerető édesanyánk, aki tudta használni azt a varázsdobozt, amit a köznyelvben csak mosógépként emlegetnek. 

Nem vagyunk álszentek, épp ezért nem fogjuk azt mondani, hogy már rögtön az első nap tudni fogjátok, hogy hány fokon kell mosni, milyen öblítőt érdemes használni, és hogy hová kell önteni a mosóport. 

De gyorsan meg lehet tanulni, ki lehet következtetni! A frissen mosott ruhánkat minél előbb teregessük ki, mert különben büdös és gyűrött lesz. 

Tehát mossunk rendszeresen! Önálló életünk sokkal könnyebb lesz úgy, hogy nem kell azon aggódnunk, hogy kitart-e a héten a zoknikészletünk vagy kénytelen leszünk a szennyes között kutakodni. Büdös egy dolog…
Kapcsolódó:
Így varázsolhatod igazán hangulatossá az otthonodat

Hirdetés
Meosztás Twitter-en
Google+
Szólj hozzá a cikkhez!
Add a Startlaphoz
Nyomtatás

HOZZÁSZÓLÁSOK


KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

 • 5 lényeges tudnivaló, ha még a szüleiddel élsz

  5 lényeges tudnivaló, ha még a szüleiddel élsz

  Ha felnőttként még mindig a szüleiddel laksz, nem árt tisztában lenni néhány ténnyel.
 • Ilyen lenne a lakásod skandináv stílusban

  Ilyen lenne a lakásod skandináv stílusban

  A tavasz a lakásfelújítások időszaka, és igaz, még hátra van a télből egy kis idő, a tervezést már most érdemes elkezdeni. A felújítás lehet műszaki jellegű, de jelentheti azt is, hogy az otthonunk stílusát alakítjuk át. Akit a skandináv dizájn vonz, az az alábbi tippeket felhasználva változtathatja életterét a svédekéhez hasonlóvá.
 • 5 biztonsági teendő, hogy elkerüld a betörést

  5 biztonsági teendő, hogy elkerüld a betörést

  Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy egyszer csak kifosztva találják a lakásukat, pedig a szomorú valóság az, hogy ez akár könnyen meg is történhet. Bár mindent kivédeni nem lehet, a legfontosabb lépéseket ajánlatos mindenkinek megtenni.
 • Így érezd magad jobban az otthonodban – 8 tipp költséghatékony változtatáshoz

  Így érezd magad jobban az otthonodban – 8 tipp költséghatékony változtatáshoz

  Új évszak, új kezdet – ez érvényes lehet az otthonodra is, ha némi változásra vágysz, vagy nem érzed igazán jól magadat a mindennapos környezetedben. A nyári időszakban sokan felújítják a lakásukat, általában ez az évszak alkalmas a nagyobb munkálatok elvégzésére, a festésre, falak bontásra, új bútorok beépítésére. Ha az anyagi lehetőségeid erre nem adtak lehetőséget, az ősz első heteiben kisebb befektetéssel is felfrissítheted az otthonodat.
 • 9 praktikus tanács, ha most kezdtél el főzni

  9 praktikus tanács, ha most kezdtél el főzni

  Az újévi fogadalmak között a legnépszerűbbek az egészséges élettel, életmódváltással kapcsolatosak. Sokan megfogadják, hogy tudatosabban fognak élni, lefogynak, egészségesebben fognak táplálkozni, ezért úgy döntenek, átállnak arra, hogy rendszeresen főzzenek maguknak, a céges büfét és ételrendelést saját készítésű ebédekre cseréljék. Ha te is ezt tervezed, de nincs még elegendő tapasztalatod, akkor olvasd el az alábbi tippeket, amik segítenek elkerülni a kezdeti bakikat.
 • A rendelés nagymestereként főzni kezdtem: íme, a tapasztalatok

  A rendelés nagymestereként főzni kezdtem: íme, a tapasztalatok

  Mióta hetente kétszer-háromszor garantáltan sütök-főzök, felfedeztem néhány dolgot, ami talán érdekes lehet a házi gasztronómiától vonakodó sorstársak és kezdő szakácsok számára is. Nem állítom, hogy jövőre már Széll Tamás helyett én állok a Bocuse d'Or nemzetközi döntőjében, de azért tény, hogy az elmúlt néhány évben rengeteget fejlődtem a kezdeti bizonytalan tapogatózáshoz képest.
 • Ez kell a férfinak: pásztortarhonyát az asztalra, ízibe

  Ez kell a férfinak: pásztortarhonyát az asztalra, ízibe

  Éhes vagy és gyorsan összedobnál valamit? Ezt az igazán férfias egytálételt ajánljuk neked.
 • 7 módszer, hogy kezeld a félős kutyát

  7 módszer, hogy kezeld a félős kutyát

  Különösen a menhelyi állatokkal fordulhat elő, hogy a korábbi, negatív élményeik hatására tele vannak rettegéssel. Persze az is gyakori eset, hogy az utcán találkozik az ember olyan kutyával, amelyen látszik, tart az emberektől. Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan „szelídítheted meg” a félős ebet?