Ezért vallja magáról, hogy afroamerikai, miközben fehér

írta KJ 901 views0

A mai világban az ember amikor bekapcsolja a tévét, olykor alig akarja elhinni, hogy a valóságban él. A híreket látva néha eltöprengek, hogy nem éppen egy kórházban fekszem-e, és a körülöttem zajló világ nem puszta hallucináció.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Nem is olyan régen a színes bőrűek amerikai egyenjogúsítási mozgalmának (NAACP) szóvivőjéről, Rachel Dolezalról kisült, hogy nem afroamerikai, mint ahogy állította magáról. Dolezal régebben még arról volt ismert a tengerentúli médiában, hogy rasszisták életveszélyesen megfenyegették őt, amiért fekete nőként szót mert emelni a lesüllyedt színes bőrűek jobb életkörülményeiért.

Ezt követően viszont a polgárjogi aktivista hölgyemény szülei is beszálltak a médiaharcba, csakhogy ők is a lányukat kritizálták. Mint Ruthanne és Larry Dolezal bevallották, lányuk kaukázusi, azaz fehér bőrű, konkrétabban pedig német és cseh felmenőkkel rendelkezik. A szülők tisztázni akarták, hogy elegük van a hazudozásból és a világ átveréséből, ezért álltak az igazsággal a kamerák elé.

Ezt is olvasd el (kattints)! Magyar zászló vs. szivárvány: ezért ostobaság a nemzeti homofóbia

A valóság az, hogy a Dolezal-házaspár afroamerikai gyermekeket fogadott örökbe vér szerinti lányuk mellé, és őt egy főleg fekete diákok számára létesült iskolába járatták. Dolezal minden jel szerint innen merítette afroamerikai identitását, illetve bőrét rendszeresen barníttatta, és a haját egy spéci fodrászati módszerrel tette „négeresen” göndörré.

Rachel Dolezal ahelyett, hogy megbánást tanúsított volna, a következőkkel fogadta a sajtót néhány napnyi bujkálást követően: „A szüleimnek azt üzenem, teszek rá magasról, mit gondoltok. Kizártalak titeket az életemből.”

Rachel Dolezal

Fotó: www.returnofkings.com

Mikor az újságírók azt firtatták, hogy fehérnek vagy feketének tartja magát, ezt felelte:

„Nem is szeretem ezt a kifejezést, hogy afroamerikai. Nem kell Afrikából származnod ahhoz, hogy afroamerikainak tartsd magadat. Mert igen, én annak tartom magamat.”

Nos, én igazán nem akarom elvitatni a szabad identitás megválasztásának jogát senkitől, de ha ránézek Rachel Dolezalra – leszámítva a sok festéket és a göndör hajat –, nem a fekete lenne az első szó, ami az eszembe jut…

Persze itt az az érdekes helyzet is előállt, hogy rárontottak Dolezalra valódi származása miatt azok az amerikai szervezetek, amelyek minden nap azt szajkózták, senkit sem érdekel a családi háttér, és mindenki maga dönti el, hova tartozik. Ha ezt valóban komolyan gondolták, akkor nem lenne szabad kritizálniuk Dolezalt választott identitása miatt. Elvégre ő kellene legyen a szabad azonosságválasztás legszebb példája.

A botrányba keveredett ex-aktivista szerint (mert persze most azonnali hatállyal menesztették az NAACP-től) a számára eddig otthont adó szervezet és az őt kritizáló újságok mind rasszisták, úgyhogy beperli őket. Dolezal egyebeket mellett Afrika-tudományt is oktat egy washingtoni egyetemen, és korábban többször is azt nyilatkozta az újságoknak, hogy megverték fekete bőrszínéért.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!