Feleségcipelés: őrült móka házasoknak

írta Máth Dávid 1 114 views0

Egy sport, ahol férj és feleség együtt küzd a sikerért, más házasok ellen.Ez a feleségcipelés, melyben a férj dolga, hogy az akadályokkal tűzdelt pályán mielőbb végigrohanjon a rajta csimpaszkodó asszonnyal, a nő pedig eközben veszettül kapaszkodik, hogy a férfi el ne veszítse a nagy hajtásban.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Eredete

Mind oly sok mókás sportág, a feleségcipelés is Finnországból ered. Bár születése homályba vész, feltehetően egyfajta udvarlási módszer volt a nők felkapása, és nagy távolságokra való cipelése, amiben a férfiak bizonyíthatták erejüket.

Mély gyökerei a Sonkajärvi nevű falucskában vannak. A helyi elbeszélések szerint itt történt, hogy a 19. században egy Rosvo-Ronkainen nevű rablóhős csak azokat a férfiakat fogadta maga mellé, akik nők cipelésével bizonyították erejüket. 

Szabályok

Minden látszat ellenére, a feleségcipelést komolyan veszik űzői, ahogy az ilyen versenyek szervezői is, ezért szigorú szabályai vannak. 

A férfi cipelheti bárki feleségét, nem kell, hogy a sajátja legyen, de fontos, hogy a nő házasságban éljen, és tizenhét évesnél idősebb legyen. A feleség nem lehet negyvenkilenc kilogrammnál könnyebb, ellenkező esetben a férfi egy annyi kilogrammos hátizsákot kap, amennyi hiányzik a nő súlyából az alsó határhoz. 

Pálya

ANemzetközi Feleségcipelő Szabályozó Bizottsághivatalos pályája 253,5 méter hosszú. Ezen több akadály található, és a talaj is változó. A pálya homokos, füves, és kavicsos borítású szakaszokból áll, egy részén pedig egy méter mély vízben gázolnak a résztvevők. 

A világbajnokságon a versenyzők kettesével futnak rajta, és a futamok győztese mindig továbbjut a következő körbe. 

feleségcipelés

Technikák

A biztonságosság keretein belül a cipelés több módja is megengedett. A legnépszerűbb, és egyben talán leghatékonyabb módszer az észt stílus, melyben a feleség fejjel hátrafelé lóg, miközben lábaival összekulcsolja a férj nyakát. 

Használatos még a malachordó-technika, amikor a férfi karjaiban viszi a nőt, valamint a tűzoltó-fogásos stílus, ami vállon való cipelést jelent. 

Díjak

Mivel elsősorban mégiscsak egy olyan sportról van szó, ahol a férfiasságé a főszerep, a díjazás is ennek megfelelő. 

Bár a rázós, és kényelmetlen menetért a feleséget is megilletné a jutalom, a világbajnokságon a fődíj egyértelműen az uraknak kedvez, az ugyanis nem más, mint a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sör. 

Népszerűsége

A sport a mai napig Finnországban a legnépszerűbb, de a szomszédos Észtországban is nagyon kedvelt. Sokáig nem is érdeklődtek érte a világ más tájain, azonban a közelmúltban számos országban megjelent.

Ausztráliában 2005 óta nemzeti bajnokságot rendeznek, a Maine állambeli Newry-ben pedig immár évek óta a Kolumbusz napi ünnepség része a feleségcipelési verseny, de az Egyesült Államok más városaiban is terjed már ez a sportág. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!