Geocaching: a ládavadászok sportja

írta Máth Dávid 1 645 views0

A műholdas navigációs berendezések már bárki számára elérhetőek, ezért az évek alatt egyre inkább átvették a papírtérképek helyét. A GPS eszközök terjedése a természetjárás kultúrájára is nagy hatással volt, és életre hívta a túrázók egy új hobbiját, a geocachinget.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Mi ez?

A geocaching egy szabadidős tevékenység, amely a természetjárást egyesíti a modern technika eszközeire utaltsággal. Neve a geo (föld) és a cache (rejtekhely) szavakból áll. 

A geocaching lényege, hogy a játék űzői valamely szempontból érdekesnek tartott helyszínen geoládát rejtenek el, melybe különféle tárgyakat tesznek. A láda koordinátáit nyilvánossá teszik az interneten, így bárki felkeresheti őket. A felkutatáskor a sikerrel járt túrázó beírja nevét a láda naplójába, majd visszateszi azt eredeti helyére. 

Előzményei

A geocachingrokona a letterboxing, amely akár a szellemi elődjeként is tekinthető. A 150 éves letterboxing a természetjárást a kincskereséssel, a rejtvényfejtéssel elegyíti. E játék céljapecsétlenyomatok gyűjtése, melyekhez a természetben elrejtett dobozok segítenek hozzá.

A postaládázásnak fordítható játék 1854-ben indult, amikor egy angol férfi egy kőrakás tetején elhelyezett üvegben hagyta névjegyét, arra bíztatva másokat, hogy kövessék példáját. Ez az évtizedek alatt módosult, és pár évtized múlva már egy napló és egy pecsételő tartozott az üveg helyét átvett dobozokhoz. Az utazók a saját pecsétjüket a naplóban hagyhatták, míg a ládában talált pecséttel a saját naplójukban hagytak nyomot. 

Eredete

Az első geocaching ládát az Egyesült Államokban rejtették el, 2000. május 3-án, két nappal az után, hogy a GPS rendszerből eltávolították a szelektív zavarást, amely a helymeghatározó rendszer katonai célú felhasználását akadályozta.

Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első ládát az egri vár pilisborosjenői másolatának környékén.  A GPS eszközök egyre könnyebb hozzáférhetőségének és az internet terjedésének köszönhetően ma már bárki űzheti ezt a játékot. 

A geocaching népszerűsége növekvő; a magyarországi ládák száma 2013 márciusára elérte a 3400-at. 

túra

Ládák

A geoládák igen sokszínűek. Mivel a természet szélsőségeit kell elviselnie, egy láda esetén fontos, hogy vízhatlan legyen. A beletett tárgyak változatosak, de lennie kell benne egy szabvány angol és magyar nyelvű üzenetnek, arra az esetre, ha valaki olyan találna rá, aki nem tud a szerepéről. Emellett helyet kell kapjon a ládában egy naplófüzet, valamint egy ahhoz tatozó íróeszköz. 

A ládákba apró tárgyakat, úgynevezett kincseket szokás tenni. Ez szinte bármiféle apróság lehet, kivéve élelmiszer. A megtaláló egy ilyen tárgyat kivehet a ládából, cserébe viszont elhelyezi benne a maga által hozott apróságot. 

Miért jó?

A geocaching egy kiváló hobbi azoknak, akik szeretnek a természetben túrázni. A ládák felkutatása remek célja lehet például egy baráti kirándulásnak. 

A játék azoknak is jó, akikben a természetjárás szeretete mellett ott a versenyszellem is, a geocaching ugyanis kiváló megmérettetés. Előfordul, hogy hiába a GPS, a néhány méteres pontossággal jelzett doboz, meg kell dolgozni a sikerért; néha sziklát kell mászni, máskor méteres gazban gázolni, esetleg sárban dagonyázni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!