Gömbözés, avagy zorbing: egy mókás extrém sport

írta Máth Dávid 1 339 views0

A gömbözés, vagy más néven zorbing egy élményében és látványában is mókás sport, ami egy egészen sajátos tapasztalattal szolgál művelőinek. Bár az évek alatt egyre többen kapnak hozzá kedvet, a legtöbben még csak nem is hallottak róla.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A gömb

A gömbözés eszköze a gömb, melynek anyaga – általában átlátszó – 0,6 – 2 milliméter vastag műanyag fólia.

Felépítése egy külső és egy belső gömbből áll. A kettő több száz ponton van egymáshoz rögzítve, a köztük levő teret pedig annyi levegővel fújják tele, hogy a rögzítő kötelek megfeszülhessenek.  

Egy gömb belsejébe alagúton lehet bejutni. A beltérbenáltalában kapaszkodókkalés hevederekkel oldják meg a biztonságos gurulást, de van olyan megoldás is, hogy az ember szabadon mozog, és a bevizezett belső felületen csúszkál ide-oda.

Honnan?

Az apró háziállatok – leginkább hörcsögök – számára már az 1970-es években készítettek hasonló elgondolás szerinti gömböket. Az embereknek szánt változatot egy francia férfi, GillesEbersolt álmodta meg. A Ballule névre keresztelt tanulmányt 1980 októberében, mint szabadalmat bejelentette, nem sokkal ezután pedig utas nélkül legurították a Fudzsi-hegyről, ez a változat azonban nem fejlődött ennél tovább. 

1995-ig kellett várni, hogy Új-Zélandon elkészüljenek a ma is használtakhoz nagyon hasonló gömbök, és megtörténjenek az első emberes gurulások. 

zorbing gömb

Hogyan?

A lejtős változatban mindent a gravitáció végez. A mesterséges, vagy természetes lejtőkön passzív szereplői vagyunk a mókának, mialatt beszíjazva gurulunk lefelé.

A sík terepes gömbözésben az állóképességen van a hangsúly. Itt általában akadálypályákat kell leküzdeni, és a gömböt belülről taposva haladni. 

Egyre népszerűbb az úgynevezett vizes gömbözés, mely kifejezést két külön változatra is használják. Az egyik, amikor a gömb vízfelszínen van, és a száraz megoldáshoz hasonlóan itt is taposással lehet vele előrehaladni, míg egy másik víz közeli módszer, amikor a gömb belsejét teszik csúszóssá, így gurulásnál nincs szükség hevederekre. 

Veszélyes?

Mint minden extrémsport, a gömbözés is figyelmet, alaposságot követel művelőitől.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy miután útjára engedték egy lejtőn, a gömb tehetetlen, iránya és sebessége befolyásolhatatlan, így minden útját befolyásoló tényezővel előre számolni kell. 

A balesetek jellemzően akkor születnek, ha a gömb letér a kigondolt útvonalról, és elszabadul. Nemrégiben egy oroszországi sípályán halt meg egy férfi, miután gömbje szakadékba zuhant, és a függőleges irányú becsapódást az eszköz nem bírta elnyelni.

Hol menő?

zorbingBár a vizes gömbözés bárhol művelhető, lejtős változata érthető módon nem Hollandiában, vagy más, síkvidékű országban népszerű. 

Európában az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Svédországban és Észtországban különösen elterjedt, de a világ más részein, így például Új-Zélandon, Japánban, és az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb.

Magyarországon még kevesen művelik, de a Pécs melletti Mecsextrém Parkban nyaranként bárki kipróbálhatja, milyen élményt nyújt.

Rekordok

A rekordhajhászok természetesen ezt a sportot is célba vették már, és sokan próbálják megtalálni a gömbözés határait.

Az eddigi leghosszabb gurulást egy Steve Camp nevű férfi produkálta, aki 570 métert tett meg egy gömbben, a valaha mért leggyorsabb guruló pedig Keith Kolver volt, 52 kilométer/órával. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!