Ha egy ilyen okospalackod lenne, vigyázna az egészségedre

írta Henrik L. 708 views0

A víz az élet egyik lételeme, egy felnőttnek naponta legalább 2-3 liter folyadékot kell bejuttatni a testébe, hogy minden szerve jól működjön. A HidrateMe találmány folyamatosan monitorozza a hidratáltsági állapotunkat, és figyelmeztet, ha innunk kell.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Egy öt hónapos magzat 95 százaléka vízből áll, de ahogy öregszünk, ez az arány folyamatosan csökken, azonban még az idős emberek szervezete is 50 százalékban víz! Hihetetlen, de naponta 1400 liter víz folyik át az agyunkon, és 2000 liter a vesénken, azonban a szervezetünk annyira takarékosan bánik a folyadékkal, hogy naponta mindössze 2,4 litert választ ki.

Élettanilag hihetetlenül fontos a hidratáltság, vegyük sorra a teljesség igénye nélkül, mit szabályoz a víz a testünkben: állandósítja a testhőmérsékletet, a sejtek számára tápanyagot és oxigént szállít, védi a szervezetet és a szöveteket, eltávolítja a méreganyagokat, biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, jót tesz az ízületeknek, befolyásolja a vér összetételét, javítja erőnléti állapotunkat.

Ezt is olvasd el (kattints)! Így kerüld el gyúrás közben a kiszáradást!

Kevesen isznak elég vizet

Elsősorban a gyerekek vannak veszélyben a dehidratáltságot illetően, ugyanis gyakran elfelejtenek inni a játék hevében, vagy a szomjúságot összekeverik az éhséggel. Ezért a csemeténkre külön oda kell figyelni, főleg nyáron.

A felnőttek közül is sokan vannak, akik nem isznak elég vizet, márpedig a kávé, a kóla, és az egyéb cukrozott üdítők nem igazán tesznek jót a szervezetnek. Ezek a tapasztalatok inspirálták Nadyát és Alexandrát, a startup cég alapítóit, akik csapatukkal együtt megtervezték a HidrateMe szenzoros okospalackot, mely folyamatos kapcsolatban áll okostelefonunkkal, és figyelmeztet minket, ha innunk kellene, valamint méri a folyadékbevitelt.

Hogyan működik a HidrateMe?

Maga a palack egy speciális, BPA mentes (a biszfenol a természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag az iparban, amelyet a polikarbonát műanyagok és epoxi-gyanta előállításához használnak) műanyagból készült, mely egyáltalán nem oldódik a vízben, sőt még azt is bírja, ha mosogatógépben mossuk ki. Az űrtartalma 710 ml, és ahogy a képeken is láthatjuk, a dizájnja sem mindennapi.

HidrateME

A „szopótető” teljesen szivárgásmentesen zár, a rendszer lelke pedig egy érzékelő pálca, mely méri, mennyi vizet iszunk a kis csőrön keresztül. Tehát nem sok értelme van a rendszernek, ha lecsavarjuk a tetejét, és úgy iszunk belőle, mert akkor azt nem fogja beleszámolni a napi penzumba.

Maga a szenzor Bluetoothon keresztül tartja a kapcsolatot az okostelefonunkkal, és természetesen egy speciális alkalmazás is jár a termékhez. Amikor a szenzor azt érzékeli, hogy már régóta nem ittunk, akkor a palack is világítani kezd, valamint a telefonunk is szól nekünk, hogy ideje kicsit iddogálni!

Az alkalmazás kiszámítja a személyre szabott folyadékmennyiséget

Mikor először elindítjuk a szoftvert, be kell állítanunk a nemünket, a korunkat, a mértékegységet, amit preferálunk, a magasságunkat, a súlyunkat, valamint azt is, hogy mennyire aktívan töltjük a napunkat. Ezen adatok alapján a program kiszámítja nekünk az optimális vízmennyiséget, és a nap folyamán százalékos formában mutatja nekünk az aktuális helyzetet.

HidrateME

Természetesen 710 ml nem elég egész napra, így bármikor újratölthetjük a palackot, a szenzor csak azt a mennyiséget méri, amit a kis szopócsőrön keresztül iszunk meg.

Hatalmas az igény a HidrateME-re

Ez a palack a feledékeny embereknek való, márpedig annyi mindennel kell a civilizált világban foglalkoznunk, hogy néha a legfontosabb dolgokat felejtjük el. Nem csoda, hogy a Kickstarteren nemrég elrajtolt projekt máris megtízszerezte (!!!) a célértéket, pedig a cikk írásának pillanatában még 27 nap hátravolt a lezárásig.

HidrateMe

A palack többféle színben rendelhető (fehér, zöld, kék, rózsaszín, fekete), és elővételben 45 amerikai dollárba (12500 forint) kerül, amihez az alkalmazás is jár. Az első szállítmányokat idén decemberben lehet átvenni. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!