Ha hitelt vettél/vennél fel, ezt muszáj tudnod

írta Arany Gábor 1 116 views0

A hitel kétélű fegyver. Használhatod jól, értelmesen, és a hasznodra válik. De figyelmetlenségből adódóan magad felé is fordíthatod, és akkor neked annyi. A válság alatt sokan megtanulták a leckét. Azonban most újraéled a gazdaság, megint előtérbe került a hitel, figyelj, mit és miért teszel! És leginkább: mennyiért, mekkora THM-el és futamidővel.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Hiteltelenné válni…

10 évvel ezelőtt minden szép volt. Barátságos jövedelem, kis törlesztőrészlet – akár több is, lakásra, autóra, esetleg tévére. Ismerős ugye? Nem csak ismerős, fájdalmas is…

Főleg azoknak, akiket nulla forintos kezdőrészlettel vittek bele a „buliba”. Ők szívták meg a leghamarabb. Akiknek nem volt induló tőkéjük, azoknak valószínűleg megtakarított pénzük sem.

Amikor beütött a krach, ők voltak az elsők, akik nem tudták fizetni a megemelkedett havi törlesztőrészletet. És ők voltak azok, akiktől a leghamarabb elvitték az autót.

Voltak olyanok is, akik aztán ott maradtak autó nélkül, de további részletekkel, mert az autó értéke nem fedezte a bank felé fennálló tartozás összegét.

Szívás volt. Egy ország szidta a bankrendszert. Meg a bankokat. Pedig ott voltunk mi magunk is, akik mondhattunk volna nemet, de nem, aláírtuk a „végrendeletünket”. Elcsábultunk.

Az értékesítők, hitelközvetítők ügyesek voltak, elhitették velünk, hogy a legjobbat tesszük. Nekik az volt a biznisz, ha minél több hitelt értékesítenek. Az teljesen mellékes volt számukra, hogy a hitelfelvevő későbbiekben hogy jön ki a pénzéből.

Nekik az volt a fontos, hogy a jutalék a zsebben legyen. És talán ezért nem is ők okolhatók. Mint a mondás is szól: a jó értékesítő a [email protected] is eladja. A lelkiismeretével meg számoljon el mindenki saját maga…

Most légy okos, Domokos!

A hitelesek többsége megfizette a tanulópénzt. Vannak, akiknél a múlt idő nem használható, hiszen most is fizetik. Azóta is, és még sokáig. Nem egy ilyen példát tudnánk hozni, de valószínűleg mindenkinek van egy ilyen ismerőse.

„Soha többet”, „csak egyszer jöjjünk ki belőle”. Ilyen, és ehhez hasonló fogadalmak röpködtek 2008 után. Szinte mindenki megfogadta, hogy ha kilábal, soha többet nem vesz fel hitelt. Na persze…

A bankok is változtattak a szabályokon (saját maguk is belátták, és az állam nyomást helyezett rájuk), már nem adtak minden utcasarkon hitelt, és azt is megnézték, kinek adják.

Neked mennyi lesz a nyugdíjad, ha lesz? Kattints IDE, mert nincsenek jó híreink…

2008 óta sok idő telt el. Mint egy nem reprezentatív kutatásból kiderül, lehet, hogy túl sok is. Sokan már nem emlékeznek, hogy mi történt 2008-ban. Megkoptak az emlékek, begyógyultak (?) a sebek.

Az emberek elkezdtek újból hitelhez nyúlni. A bankok is jobban hirdetik hiteleiket. Az értékesítők is szép lassan visszanyerik régi fényüket. Ez pedig azt jelenti, hogy újból eladnak mindent, amit el lehet.

És bár a papíron ott a „tudatosan vegyél fel hitelt” szöveg, nem arra hívják fel a figyelmet, hanem arra, hogy milyen kedvező most a 60 hónapos futamidő THM-je.

Igaza van a hitelközvetítőnek, kedvező lehet, de egyet ne feledjünk: a múltat! Valamint azt, hogy bármikor bármi történhet, azaz gondoljunk a holnapra, a jövő hétre, a jövő hónapra és a jövő évre is.

Aki pedig tudatosan szeretne hitelt vagy lízinget, esetleg adósságrendezést, annak érdemes felkeresnie a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi központját, és tájékozódni a lehetőségekről, szabályokról, buktatókról (katt IDE, és tedd meg)!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!