Így válassz küzdősport-felszerelést

írta KJ 3 093 views0

Bokszkesztyűt, bokavédőt vagy bandázst venni drága mulatság is lehet, és néha nem könnyű navigálni a sok-sok selejt, elnyűtt vagy aukciós portálon lőtt termék között. Mivel a te (és természetesen az ellenfeled) biztonsága az első minden küzdősportban, ezért érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat, mikor sportfelszerelést választasz magadnak.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Nem felel meg akármi!

Talán nem fogsz megdöbbenni azon, hogy küzdősport válogatja, milyen felszerelést kell vegyél, és az a kesztyű, ami megfelelt thai-bokszon, nem biztos, hogy menni fog magához vagy ökölvíváshoz. Mindig tartsd észben, hogy éppen milyen célból vásárolsz felszerelést, hiszen még az elvárt ruházat is eltérhet színben, szabásban vagy anyagban. Gondolj csak a megannyi ruhatípusra, amivel egy brazil dzsúdzsucusnak dolgoznia kell!

Mindig védekezz!

A védőfelszereléseknek több típusa is akad: ezek a fejedet védik (mint sisakok), hölgyeknek szóló mellvédők, szuszpenzorok (lágyékvédők, nőknek és uraknak is egyaránt), lábszárvédők (alkalmanként a lábfejet, azaz a rüsztödet óvó kiegészítővel is, ezt nagyon is ajánljuk!), és bokszkesztyűk. Utóbbiból nem érdemes az ujjaidat szabadon hagyó verziót választani, mert ebből lesznek aztán a legvéresebb balesetek – még akkor is, ha rendesen vágod a körmeidet.

szuszpenzor

Mindegy, hogy milyen sportágat űzöl: a védőfelszerelés legyen az, amin nem spórolsz! Nekünk, férfiaknak, külön érdemes figyelni a szuszpenzorok esetén, hogy ne az olcsó műanyag, hanem a fém verziót válasszuk. Az interneten kering a rémtörténet a srácról, akinek egy rúgástól kettérepedt a szuszpenzora, és a két fél összecsípte a golyóit – de már személyesen nekem is repedt meg műanyag szuszpenzorom, úgyhogy jobb nem kísérletezni!

A gyakorláshoz is van eszköz

A felszereléseket áruló boltokban sok olyan eszközt találsz, amelyek az edzésekben is segítenek; ezekből is akkora a kínálat, hogy tudnod kell, mit akarsz, mielőtt beszerző körútra indulsz! Bokszzsákból választhatsz könnycsepp alakúakat, kisebbeket vagy hagyományos, nagy zsákokat. Párnákból érdemes a sima, kiálló mütyürök nélküli, letisztult darabokat beszerezni, mert az előbbiek nem csak balesetveszélyesek, de kényelmetlen is tartani ezeket edzés közben.

Ha olyan sportágat űzöl, amelynek során fegyveres támadást is szimulálni szoktak, akkor műanyag pisztolyok és kések terén is érdemes körülnézni. Mikor ezeket használod, vigyázz, mert bár nem élesek, de így is kárt lehet velük tenni a másikban! Küzdősportot csakis olyan emberrel gyakorolj, aki megőrzi a józan eszét, és nem okoz neked sérülést.

kickbox

Természetesen minden küzdősportot csakis és kizárólag olyan órákon szabad gyakorolni, amelyen jelen van egy hivatásos oktató. Hidd el, nem érdemes otthon kísérletezni.

Minden hivatásos instruktor elvárja, hogy az óráján kitöltsd egy nyilatkozatot, melyben ígéretet teszel a lehető legmegfelelőbb sporteszközök beszerzésére és (helyes) használatára. Mindig ügyelj tehát arra, hogy professzionális eszközökkel és felszereléssel dolgozzál – ha pedig ilyen nyilatkozatot nem írattak veled alá, akkor nem árt utánanézni az edződ képesítésének!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!