Ilyen stresszoldó zenét hallgass, ha frusztrált vagy

írta Arany Média 3,864 views0

Az indiai klasszikus zene az általunk ismert legrégebbi töretlen zenei tradíció. Első fennmaradt leírása Bharata Natyashastra című műve, mely a legóvatosabb becslés szerint is az időszámításunk szerinti második században született. Igazi muzikális csemege, ami megnyugvást és stresszmentes életet ígér a hétköznapokban.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Ősi klasszikus zene

Már az ókori görögök felismerték a hangsorok érzelmi hatását. Spártában a fiúknak csak a férfias és méltóságteljes ion, vagy dúr (bilawal) hangsort tanították, ellenben úgy tartották, hogy a líd (kalyan) túl szabados, amelytől óvni kell a férfiúi lelket. Indiában apró lépésekben finomították az érzelmek zenei megjelenítését.

Az indiai klasszikus zene egy nyelv. Vannak hangzói, szavai, mondatai, vannak költeményei, és ami a legfontosabb, van nyelvtana.

A színpadon nem improvizáció történik, hanem élő zenei kommunikáció. Nyugaton ilyen közös zenei nyelv a dzsessz is. A dzsessz közel százéves, és már mennyi változáson esett át. Ugyanez igaz az indiai klasszikus zenére is, bár alapjai, például a tiszta érzelmek megjelenítését szolgáló hang- és játékrendszer, legalábbis Bharata műve óta állandó.

Akikhez közel áll a jóga és a meditáció művészete, azok tudhatják, hogy a hindusztáni zene befogadása és megélése (nem csak egyszerű hallgatása!) teljesen más alapokból indul ki, mint az európaié. Míg a Közép-Európában kialakuló egyházi – gregorián – dallamok egy kötöttebb és következetes hangzásvilágra épültek, addig az indiai tradíciók alapján sokkal inkább az előadó, vagy zenész szerzőisége alapján fejlődött. Ez első hallgatásra lehet furcsa a még szűz füleknek, ugyanis nekünk – európaiaknak – kultúránkból adódóan más úton épülgetett a zenei hallásunk.

Az indiai klasszikusok élménye

Fentebb taglaltuk, hogy egy másik irányvonal szerint kell átadnunk magunkat a hindu tradicionális zenéknek. Tehát – ahogyan a címben említve van – senki ne várjon elsőre lelki békét és stresszmentes életet első hallgatásra. Mint, ahogyan a meditáció és a jóga művészeténél is, egy hosszú folyamatú tanulás és gyakorlás vár a kíváncsiskodókra. Ahogyan a legtöbb keleti és ősi vallás is beszéli, nyitottnak és türelmesnek kell lenni az efféle élmények elsajátításakor.

A jelenkor hangszeres és elektronikus zenéje is egyre többet merít ebből a klasszikus hangzásvilágból, sőt, mostanában egyre többet, mint az európai klasszicizmusból. Akárcsak a cirka 100 éve létező dzsessz és elektronikus ambient dallamok is ezen szellemiség alapján épültek be a világ zenei kultúrájába.

Érdemes egy nyugodt nyári estét egy előadó, vagy egy album meghallgatásával eltölteni. Már persze, ha türelmesek és nyitottak vagyunk.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!