Kihagyhatatlan látnivalók Tangerben

írta Szabó B. 4 992 views0

Ha egy egészen más kultúrát és életvitelt szeretnél megismerni, Marokkóban jó helyen kutakodsz. Az ország legészakibb nagyvárosa igazi nyüzsgést és különleges arab világot kínál az Európából ide érkezőnek.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Látnivalók

Ha Spanyolországból érkeztek Tangerbe, akkor egyenest a belvárosba kerültök, itt található ugyanis a kikötő. Csaknem mindent elérhettek a központban néhány kilométer után.

A kikötőtől délre haladva az óceánpartra érkeztek, ahol széles járda garantálja a gondtalan nézelődést és sétát. Ha erre veszitek az irányt, lehetőségetek nyílik alulról megtekinteni az óváros fallal körülvett magaslatait

Kelet felé fordulva rátérhettek a VI. Mohamed sugárútra (Avenue Mohamed VI.), amelyet hatalmas pálmafák tesznek még csodásabbá, s amely egészen a strandig és a Jardins de Corniche parkig vezet, ahol gondozott környék és hatalmas kaktuszok között pihenhetitek ki fáradalmaitokat.

A városban található Afrika egyik legnagyobb kaszinója is a Casino Malabata. A szerencsejáték szerelmesei valószínűleg nem tudnak majd szó nélkül elhaladni a mesébe illő, ötcsillagos szolgáltatások mellett.

Az arab körútból természetesen nem maradhat ki a bazárlátogatás, aminek központját szintén a kikötőtől néhány percnyi járásra, az óvárosban találjátok. A kisebb hegyre épült medinára hangulatos, színes utcák, sikátorok vezetnek fel, s úton útfélen teraszok, hangulatos terek biztosítják a mecsetek tövéből a kéklő óceánra való kilátást. 

A várostól némileg eltávolodva érdemes megtekinteni az 1800-as években épült Le Cap Spartel-t, azaz a világítótornyot, ahonnan a pálmafák tövéből nyílik csodálatos kilátás az Atlanti-óceánra. 

Közvetlen közelségében található a Les grottes d’Hercule, avagy Herkules barlangja, Tanger egyik legfontosabb jelképe. A barlang szimbolikai értéke formájában rejlik, ugyanis a benne tátongó hasadék az óceánra nyílik, és formailag igencsak hasonlít Afrikára. Még Madagaszkár is felfedezhető rajta, bár az igaz, hogy a sziget eredeti helyétől eltérően, éppen a másik parton található. 

Közlekedés

Csak nagyon tapasztalt és magabiztos sofőröknek ajánljuk a vezetést, ugyanis Tangerban is erőteljesen érvényesül a „keleti stílus”, ami egyenlő a tolakodással, a szabálytalankodással és a dudanyomással. A helyiek jellemző módon két sávra minimum hárman sorolnak be, indexet pedig csak elvétve használnak, s akkor sem mindig a megfelelő irányt jelzik vele. Nem ritka az előzés a dupla záróvonalon, illetve jobb oldalról is gyakran érkeznek a sorba előrevágók.

Ha valaki nem kellőképpen határozott, az be sem tud csatlakozni a forgalomba, ugyanis a közlekedésben előzékenységgel nem igazán találkozhatunk. A veszélyes helyzetek gyakran kisebb-nagyobb balesetekhez, koccanásokhoz vezetnek, amik könnyen tönkretehetik az egész nyaralást, tehát ha kocsival érkeztek a városba, érdemes hamar leparkolni a központban és gyalogszerrel továbbindulni. 

A város látképében folyamatosan ott vannak a taxik, célszerű tehát a helyiek tapasztalatára támaszkodni és igénybe venni szolgáltatásaikat. Ám fontos, hogy már az elején lefixáld, hajlandó vagy némileg többet fizetni, ha csak ti utaztok a kocsival, ugyanis igencsak gyakori, hogy hat utas is ül a sofőr körül, s te valószínűleg nem akarsz egy helyit sem az öledben utaztatni, míg megérkeztek a célotokig.

Bár Tanger korántsem olyan tiszta és annyi látnivalót sem tartogat, mint Marokkó távolabb fekvő nagyvárosai, ám ha Dél-Spanyolországban jártok, feltétlenül érdemes egy napot szánni az arab kultúra közelebbi megismerésére.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!