Könnyebb meglátni a rosszat a másikban – az interneten is (3. rész)

írta Ladányi Norbert 1 182 views0

Az interneten való sértegetések, megfélemlítések, zaklatások okozta lelki gondokról, valamint a negatívizmus eluralkodásáról és megfékezéséről beszél Béni József Sándor klinikai szakpszichológus az interjúsorozat utolsó, harmadik részében. Eddig a világhálón való félreértésekről, azok tisztázásáról, a pesszimista, negatív véleménynyilvánításról és az ahhoz való viszonyulásról volt szó, illetve arról, miért látják meg többen először a rosszat a másikban, mintsem a jót.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A szakértő arra is válaszolt, miképpen adhatjuk a véleményező tudtára, hogy a rossz hozzáállás nem vezet jóra.

Arról is olvashattatok, hogy az, aki felismerte magában a negatívizmust, mit tehet a továbbiakban még.

Megállapítható, nemcsak ez a magatartás állhat a becsmérlések, ócsárolások, „beszólogatások” hátterében, hanem az a meggyőződés is, miszerint az interneten bárki megsérthet, megalázhat, zaklathat bárkit, mert nincs akkora felelőssége, mint egy személyes kapcsolatban. Aki ekképpen hiszi, téved.

– Okozhat-e egy-egy félreértés, negatív vélemény lelki problémákat? Ha ily módon, igazságtalanul megsértenek valakit, mit lehet tenni?

– Lelki problémák is felléphetnek, abban az esetben, ha a negatívizmusnak kitett személlyel szemben ez a magatartás tartósan fennáll, illetve célpontjává válik egy személy, vagy csoport sorozatos zaklatásainak. Ezt nevezzük angol szóval bullying-nak, amely megfélemlítést, zaklatást, szekálást, stb. jelent, és magába foglalja az internetes sértegetést, megalázást is. Ha valaki sorozatosan célpontjává válik az ilyen magatartásnak, akkor perifériára is kerülhet, elveszítheti kapcsolatait a közösségben.

Diákok gyakran tapasztalják ezt a jelenséget. Az interneten, közösségi hálón elszenvedett zaklatásnak ugyanolyan hatása lehet, mint a valóságban elszenvedettnek. Ez utóbbit a szaknyelv cyberbullying-nak hívja. Talán sokan nem tudják, de Magyarországon már az interneten – egész pontosan infokommunikációs eszköz útján – történő zaklatás is büntetőjogi eljárást vonhat maga után.

komment

Fiataloknál előfordult sorozatos internetes zaklatás kapcsán öngyilkosság is, ezért érdemes komolyan venni. Olyannyira kezd elterjedt jelenséggé válni a világban, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Írországban törvénykezésen túli lépéseket tettek annak megfékezésére. Írországban anti-bullying központ – Dublini Trinity College Megfélemlítés Elleni Központ – létesült, illetve az államokban olyan alkalmazást – Black off bullying – fejlesztettek, amely segítségével felnőttek avatkoznak közbe a cyberbullying megfékezésére.

De más országokban is kezdenek fellépni a bullying-gal szemben. A sorozatos zaklatás pszichés problémákat okozhat. A zaklatásnak kitett személy szorongóbb, lehangoltabb, teljesítménye csökken, pánikra hajlamos, önértékelése is csökken, öngyilkossági gondolatai lehetnek. Mindemellett agresszív, ingerlékeny, vagy épp zárkózott, apátiás, túlérzékeny is lehet, gyakran nyúlnak az alkohol, vagy drog után. 

Ha valaki észreveszi a környezetében, ismerősén, barátján, hogy folyamatos negatív kritizálásnak, becsmérlésnek, hitelrontásnak van kitéve, akkor mindenféleképpen álljon a pártjára, mert akár depresszióhoz is vezethet, rossz esetben öngyilkossághoz. 

– Úgy gondolom, sok az érzékeny ember, és nem kellene a felvetett problémát félvállról venni, hanem időben keresni rá megoldást. Szerintem nem túlzás a részemről az aggódás, hiszen észrevehető a megértés, türelem és a jó hozzáállás hiányának egyre nagyobb teret hódító jelensége, mely egyenes út a rossz felé. Mekkora a baj, bizakodhatunk-e?

– Azt tapasztalom, hogy azokban az időszakokban, amikor kevesebbet süt a Nap, például most télen is, nyilvánvalóan depresszívebbek az emberek, kollektívebben lehangoltabbak, a negatívizmusnak is nagyobb tere van. Nyáron ezeknek a száma csökkenni fog. A mai világban elvárás az, hogy az interneten valaki közösségi hálóhoz csatlakozzon, tartozzon.

Többen érzik úgy, ha nincsenek fenn a Facebookon, akkor beszűkülnek a lehetőségeik és a kapcsolataik. De ha ott vannak, akkor vállalniuk kell, hogy egyes esetekben ki vannak téve a kritikáknak, negatívizmusnak, esetleg zaklatásnak is. Minél többen csatlakozunk a szociális hálókhoz, nyilvánvalóan annál jobban észre lehet venni a negatívizmust, és esetenként a zaklatást is, hiszen nagyobb az embertömeg, aki elérhet hozzánk.

troll komment

Talán mondhatjuk azt, hogy növekszik ennek a száma. De nem igazán tudok jó statisztikát mondani arra vonatkozóan, hogy terjed-e ez a hozzáállás, azt sem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy elmozdultunk-e ebbe az irányba, vagy hogy régebben ez nem volt-e más formában. Ha ez így van, ha növekszik, akkor érdemes megfelelő módon védekeznünk is. Egész egyszerűen közösségi, civil összefogás révén figyeljünk oda egymásra!

Ha látjuk, hogy valaki folyamatos és sorozatos negatívizmusnak, hitelrontásnak, ócsárolásnak van kitéve, álljunk mellé és máris sokat tettünk az ügy érdekében. Ha valaki közösségi hálót használ, érdemes azt megtanulni jól használni – minden közösségi háló online felületén megtalálható a súgó, mely annak használatáról, jogosultságokról, korlátozásokról ad felvilágosítást. Ha úgy érezzük, hogy valaki sorozatosan zaklat minket, lehetőségünk van kilépni, vagy letiltani őt az ismerősi körünkből, sőt másokkal is tudatni a tényt, hogy zaklatnak.

Érdemes a zaklatással rögtön szembeszállni, ugyanis a megfélemlítésnek, a zaklatásnak van egy úgynevezett ördögi köre, ugyanis ha valaki meg akar félemlíteni minket, azt azzal a szándékkal teszi, hogy felettünk hatalma legyen. Ha nem teszünk semmit, a megadás jeleként értelmezi, a zaklatás folytatódik és a kör bezárul. Ha ellenállunk, akkor az illetőnek sokkal nagyobb energia-befektetésbe kerül, hogy felettünk hatalmat gyakoroljon.

Tehát ha valaki hasonlót tapasztal, akkor érdemes minél hamarabb, lehetőség szerint azonnal szembeszállni a megfélemlítővel. Azt tanácsolják máskülönben az anti-bullying központok is, hogy azonnal tegyük meg az ellenlépéseket. Ha így járunk el, az esetek többségében nem szoktak folytatódni a megfélemlítések, zaklatások. Ha a negatívizmus nem ölt durva, vagy sorozatos formát, akkor használjuk az asszertivitást, vagyis fejezzük ki akár az ellenérzéseinket a másikkal szemben egyszerű, de egyenes módon.

Ne az illetőt kezdjük el minősíteni, vagy hogy milyen kritikát fogalmazott meg velünk szemben, hanem mondjuk meg egyszerűen neki, ez rosszul esett, hagyja abba, illetve válaszolhatjuk azt is, hogy mi ezt egészen máshogy gondoljuk, mint ő. Ha viszont félreértésből táplálkozik a negatívizmus, próbáljunk elég információt nyújtani ahhoz, hogy a másik a véleményét felül tudja vizsgálni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!