Kötélugrás: a zuhanás rövid élvezete

írta Máth Dávid 1 727 views0

A kötélugrás (angol nevén: bungee jumping) egy olyan extrémsport, amely villámgyorsan lett népszerű világszerte az elmúlt szűk négy évtizedben. Űzéséhez különösebb képzettség vagy tapasztalat nem szükséges, egy nagyadag bátorság viszont elengedhetetlen.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Eredete

A kötélugrás eredete egy legendához köthető, amely Vanuatu szigetállamban a mai napig kering. Eszerint egy asszony egy fa tetejére menekült agresszív férje elől, majd ott liánt kötött a lábára. A nő leugrott és a férfi követte, ám míg előbbi túlélte a zuhanást, addig kötél híján utóbbinak ez nem sikerült. 

A melanéziai országban hosszú ideje a férfivá érés küszöbére ért fiúk, valamint a férfiak bátorságának megmérettetéséül szolgál a kötélugrás. A szigetlakók bambuszból építenek több tízméteres tornyot, amikből a lábukra kötött liánokkal kiugranak. Lényegében ez adta a sport kidolgozásának alapmotivációját.

A modern éra kezdete

A kötélugrás, mint a nyugati országok lakóinak extrémsportja csak az 1970-es évek legvégén kezdte hódítását. Az Oxford Egyetem Veszélyes Sportok Klubjának tagja igyekeztek modernizálni a sportot, és amikor 1979. április 1-jén levetették magukat egy bristoli hídról, megteremtették a modern éra kezdetét.

Kötélugrás szikláról - bungee jumping

Az oxfordiak nem sokkal később leugrottak a San Franciscó-i Golden Gate hídról, és ezt az ugrást már a média is nagy figyelemmel kísérte. A nyolcvanas években a biztonsági megoldások alapos kidolgozásra kerültek, és 1988-ban az új-zélandi Kawaru folyó felett átívelő hídon megnyílt a világ első szabad ugróhelye.  

Honnan ugranak?

A kötélugrás történhet kimondottan e célra épített tornyokból, de jellemzően épületekről, nagyobb szerkezetekről ugranak a sport űzői.  Népszerű helyszínek közé a daruk, hidak, viaduktok tartoznak, de bármilyen helyszín alkalmas lehet, amely kellően magas, és kellő szabad térrel bír maga alatt. 

Az ugrás engedélyhez kötött. Általában az illetékes hatóságok, valamint az adott épület üzemben tartójának együttes beleegyezése, engedélye szükséges egy helyszín használatához.

Hogyan?

Biztonsági szempontból kétféle rendszer használatos. Az egyik az amerikai rendszer, amelyben az ugrók nejlonnal burkolt lökéshárító zsinórt használnak, melyet bekötőhevederekkel és karabinerekkel rögzítenek. E technika alkalmazásakor a lökéshárító zsinórok számát az ugró súlyához igazítják. 

Az új-zélandi rendszerben gumikötelet használnak, melynek hosszát igazítják az ugró súlyához. A bokák köré vastag kendőt csavarnak, amire erős nejlonhálóval átszőtt szalaggal rögzítik a kötelet. Mindezt egy rugalmatlan biztonsági kötéllel egészítik ki.

Kötélugrás megérkezés

Veszélye

Mint minden extrémsportnak, a kötélugrásnak is megvan a veszélye.

Bár a sporthoz használt eszközök rendkívül fejlettek, azok meghibásodása, vagy az emberi mulasztás több tragédiát okozott már. Előfordulhat, hogy a kábel rugalmasságát rosszul mérik fel, esetleg nem az ugró súlyához igazítják, aki így a visszarántás előtt vagy helyett földet/vizet ér.   

Sérülés a visszarántáskor ható erőkből is fakadhat, pontosabban abból, hogy a felsőtestbe tóduló vér megrepeszthet kisebb hajszálereket. Nem ritka ilyenkor a szem enyhébb sérülése sem. 

Rekordok

A magasságot tekintve a Guinness kizárólag olyan rekordokat hitelesít, amelyeket rögzített tárgyakról hajtanak végre, így a hőlégballonokból vagy helikopterekből végrehajtott kötélugrások nem minősülnek hivatalos eredménynek.

A világ legmagasabb állandóan működő ugróhelye a Dél-afrikai Köztársaságban, a Bloukrans hídon található. A Face Adrenalin nevű vállalat működteti 1997 óta, amely bárkit hozzásegít a 216 méter magas hídról való ugráshoz. 

Az egy nap alatt végrehajtott legtöbb ugrást egy ausztrál férfi teljesítette, aki százháromszor vetette le magát az aucklandi Harbor Bridge-ről huszonnégy óra alatt.   

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!