Megoldás a spermabank? Férfimeddőség Magyarországon

írta Men.hu 972 views0

Egyre több a meddőségi probléma a férfiak körében, akiket a stressz, az alkohol, a dohányzás, az egészségtelen, mozgáshiányos élet, a környezetszennyezés, a tartós gyógyszerhasználat és a helytelen öltözködés is veszélyeztet. Bár a segítő lehetőségek köre példátlanul szélesedett az elmúlt években, ezekkel kevesen élnek. (x)

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Míg a világ más részein a túlnépesedéssel küzdenek, Európában becslések szerint a családok 12-15%-át érinti a meddőség problémája. Magyarországon minden ötödik pár küszködik azzal, hogy nem vagy csak nagy nehézségek árán sikerül a gyermeknemzés. Az esetek 40%-ában a férfi, 40%-ában a nő, 20%-ában pedig mindkét fél oka a sikertelenségnek. Becslések szerint akár egymillió ember is érintett lehet.

– Egyre nagyobb a meddőségi probléma. A spermiumszám, azaz a megtermékenyítő képesség csökken, a gyermekvállalás időpontja pedig kitolódik, ami egy bizonyos életkor után szintén megnehezíti a teherbeesést. Magyarország lakossága évente egy Szekszárdnyi lélekszámú emberrel csökken – hívta fel a figyelmet Hajdúszoboszlón, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság (MATT) éves kongresszusán a szervezet elnöke Prof. Dr. Papp György

A férfiakat különösen veszélyezteti a stressz, az egészségtelen, mozgáshiányos élet, a környezetszennyezés, a tartós gyógyszerhasználat, a helytelen öltözködés – például a túl szűk farmer – is. A dohányzás, az alkohol, a drog káros hatásaihoz sem fér kétség. – Jelenleg nem tudunk olyan kábítószerről, ami ne lenne káros, ráadásul a drogok az örökítő anyagot teszik tönkre. Az alkohol nehezíti a spermiumok mozgását a spermaplazmában, májat károsító hatása pedig csökkenti a férfihormonok szintjét. Mindezzel a következő generáció kerül veszélybe – mondta Prof. Dr. Papp György

A MATT elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a segítő lehetőségek köre példátlanul szélesedett az elmúlt években – ezekkel azonban kevesen élnek. Az andrológiai ellátó hálózat szakembereit például a problémákkal küzdő férfiak mindössze 8-10%-a keresi fel magától. – Kevés információval rendelkeznek az emberek a spermabankok szolgáltatásairól is.

mesterséges megtermékenyítés

Ezek az intézmények nem csak akkor jelenthetnek nagy segítséget, ha valakinek donorra van szüksége a megtermékenyítéshez vagy tumoros betegséggel küzd, és a kezelésekkel együtt járó spermaszám csökkenés vagy vazektómia előtt lefagyasztatja az ivarsejtjeit. A spermabanki tárolás biztonságot jelent mindenkinek, aki apa szeretne lenni.

Érdemes elgondolkodni a lehetőségen azoknak is, akik élsportolnak, tartósan nagy stressznek vannak kitéve, speciális körülmények között – például melegben, sugárzó vagy kémiai anyagok közelében – dolgoznak. A spermabankolás költségei kezelhetők, igazodnak a magyar bérekhez. Mindenkinek joga van a gyermekvállaláshoz, a nyugalom pedig megvásárolható – mondta Prof. Dr. Papp György

A szakember a megelőzés más formáira is felhívta a figyelmet, és egészséges táplálkozásra, rendszeres sportra buzdítja a férfiakat, valamint azt tanácsolja, hogy a gyermeket tervező párok nagyjából egy éves hiábavaló próbálkozás után mindenképpen forduljanak orvoshoz, ne várjanak éveket. 

Háttér:

Az andrológia a férfi meddőséggel, a férfi szexuális zavaraival, a férfi fogamzásgátlással és a férfi-klimaxszal foglalkozó tudomány. Alapjait Magyarországon Dr. Molnár Jenő rakta le, az elmúlt néhány évtizedben pedig orvosi szakvizsgával, tudományos kongresszusokkal, önálló folyóirattal és egyetemi képzéssel rendelkező szakterületté vált. 

A Magyar Andrológiai Tudományos Társaság (MATT) elnöke 2006 óta Prof. Dr. Papp György, aki közel 40 éve foglalkozik andrológiával. A szervezet idén Hajdúszoboszlón tartotta 7. kongresszusát.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!