Mennyi lesz a nyugdíjam, ha lesz? Nincsenek jó híreink…

írta Arany Média 1 203 views0

2050 körül mennél nyugdíjba? Mutatunk valamit, amitől nem leszel boldog.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Úgysem lesz nyugdíjam…

Szinte egytől egyig az összes korombeli vagy fiatalabb ismerősöm ezzel traktál. Olyannyira, hogy már én magam is elhittem. És tudom, hinni nem itt kell, hanem abban az épületben, aminek kereszt van a tetején, mégis a számok beszédesek. A kezembe akadt ugyanis egy előrejelzés, amely azt kutatta, mibe kerül nyugdíjba menni ma és majd 2050-ben.

A kimutatás azzal kezdődik, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint hazánkban 2 milliónál is több öregségi nyugdíjra jogosult él. A havonta érkező nyugdíj átlaga pedig 119 ezer forint.

Ebből az összegből látványos életet nem lehet élni,

nem úgy mint nyugati nyugdíjasok, akik ekkor kezdenek csak utazgatni, élni – de most nem is erre akartunk kitérni. Sokkal inkább arra, hogy mire lehet elég ez az összeg. Vagy az ennél kevesebb, mert hangsúlyozzuk még egyszer, átlagról van szó.

Nem kell sokat gondolkozni, ez az összeg a napi élet fenntartására megy el, rezsi és az élelmiszer. Másra nem igazán jut.

Ha már most ekkora a baj, akkor mi lesz később? Az NN Nyugdíjas Fogyasztói Kosár eredményei szerint 2050-ben még ennyit se kapunk. Az előrejelzésük szerint a mostani nyugdíj 79%-ra csökken…

Szomorú idős ember

Ezt is olvasd el (kattints)! Öngondoskodás: most akkor lesz vagy nem lesz nyugdíjam?

És az EU-ban? Öröm az ürömben

Az Európai Bizottság előrejelzése sem rózsás: az elkövetkezendő évtizedekben növekszik az idősek aránya. Az öreg kontinens elöregszik.

Az EU szerint 2060-ra az aktívak számához képest a nyugdíjasok aránya megduplázódik. Mindez nagyobb terhet ró majd arra a 30-60 éves korosztályra, amelynek tagjai egyrészt a gyermekeiket támogatják, másrészt pedig a szüleiket.

Jómagam éppen ebbe a kategóriába tartozom. Nem elég, hogy alig lesz nyugdíjam, a saját kiadásaim mellett még két irányba is kell majd gazdálkodnom.

Mondja a könyvelőm: kezdj el nyugdíj-takarékoskodni, mert ki tudja mi lesz 20-30 év múlva. Meg is kell élni – érvelek könyvelőm felé, és bizonygatom, hogy ha ilyen a kilátás, akkor sokak rácáfolhatnak a hosszú élettartammal…

Erre alapozni persze csacskaság. Pszichológusok szerint a siker egyik kulcsa a tervezés. A hosszú távú tervezés. Vagy akár újratervezés. A lényeg a tervezésen és az előre való gondolkodáson van.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!