Robinson Crusoe 3D a mozikban!

írta Men.hu 1 438 views0

Ha egy jó kis családi animációs filmre vágysz, akkor jó döntésnek bizonyulhat a mozikban futó Robinson Crusoe 3D, amelyet kicsik és nagyok egyaránt szeretni fognak.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A Robinson Crusoe 3D-ben a legendás hajótörött története teljesen új megvilágítást kap: ezúttal a mesebeli, korántsem lakatlan trópusi sziget mókás állatai felől ismerjük meg a sztorit. Így még sosem láttuk Robinsont: az öntudatos állatok között teljesen új kalandok várnak rá, miközben az állati szemszög az emberek elé is görbe tükröt állít.

Az utóbbi évek mesefeldolgozásai gyakran trükköznek a fókuszok áthelyezésével – így történt például a Demónában, amelyben a gonosz tündér lett a főszereplő Csipkerózsika történetében. Vajon hogyan működik ugyanez egy klasszikus regény, a Robinson Crusoe gyerekeknek szóló feldolgozásában?

Ismerős, mégis ismeretlen

Daniel Defoe 17. századi kalandregénye, a Robinson Crusoe olyan alapmű, amit még azok is ismernek, akik nem olvasták. Izgalmas és fordulatos történet, amelyben bebizonyosodik, hogy a fehér ember képes leigázni maga körül a természetet, magához idomítani a szigetet, miközben végig egyértelmű, hogy a szigetek „vad” őslakóinál is feljebbvaló.

Kép forrása: IMDb.com
Kép forrása: IMDb.com

Nos, mára ez a gyarmatosító alapgondolat kicsit elavult – az új animációs filmes feldolgozás viszont pont ezt a túl jól ismert hierarchiát figurázza ki, hiszen a Robinson Crusoe 3D-ben a hajótörött felfedező és kutyája, valamint a sziget állatai kölcsönösen egymás segítségére szorulnak, a kezdeti idegenség legyőzése után pedig jó barátokká válnak. Arról viszont senki sem tud, hogy a hajótörést két kegyetlen macska is túlélte, akik bosszút akarnak állni az addigi méltatlan bánásmódért. Így az eredeti regény konfliktusrendszere teljesen felborul – kíváncsian várjuk, pontosan milyen új kalandokat kínál ez az ismeretlen felállás!

Állatok?

Igen, állatok! Ráadásul nem is az animációs filmekben tipikus cukiságok, hanem tapír, tarajos sül, kecske és kaméleon… a főszereplő pedig egy Kedd nevű nagyszájú papagáj. Robinson és az állatok kapcsolata mellett a film az elvágyódás hiábavalóságát és az összetartozás jelentőségét is bemutatja, hiszen Kedd másra sem vágyik, mint elhagyni a paradicsomi szigetet és felfedezni a világot. Így szívmelengető, de mégsem csöpögős üzenetet is remélhetünk a filmtől.

Kép forrása: IMDb.com
Kép forrása: IMDb.com

A Robinson Crusoe 3D frissessége egyébként annak is köszönhető, hogy nem a jól ismert, nagy animációs stúdiókban készült, hanem belga-francia koprodukcióban. Alkotói, Vincent Kesteloot és Ben Stassen viszont egyáltalán nem kezdők: korábban már olyan animációkkal bizonyítottak, mint a teknősös Sammy nagy kalandja vagy a kiscicás Villám és a varázsló.

Te is jól fogsz szórakozni

A Robinson Crusoe 3D természetesen elsősorban gyerekeknek készült, de pont az irodalmi alapanyag kiforgatása miatt idősebbeknek is izgalmas lehet. Nem is beszélve arról, hogy vicces, látványos és kalandos animációs filmnek ígérkezik, amely nem riad vissza a szemtelen poénoktól sem. Nincs más hátra, irány a mozi!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!