Sakkboksz: a test és a szellem sportja

írta Máth Dávid 1 087 views0

A boksz csata, a sakk háború – szól a Nemzetközi Sakkboksz Szövetség mottója. A sakk, valamint a boksz keresztezéséből született sakkbokszban valóbban nem árt, ha az ember olyan, mint egy jó katona, hiszen ez a sport egyszerre igényel rengeteg szellemi és fizikai energiát. Ebben a hibridsportban nem elég a jó állóképesség, és a technika, ahogy nem elég jól sakkozni sem– a kettőt egyszerre, egy időben kell jól művelni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Honnan?

A francia EnkiBilalFroidÉquateur című 1992-es képregényében szerepelt először egy olyan hibridsport, amely a sakkot és a bokszot ötvözi. 

Gyakorlati megvalósításához 2003-ig kellet várni, amikor egy holland művész Amszterdamban megszervezte az első ilyen mérkőzést. A sakkboksz tehát egy fiatal extrémsport, idén novemberben lesz tízéves. 

A Nemzetközi Sakkboksz Szövetség székhelye jelenleg Berlinben van, elnöke pedig a mai napig IepeRubingh, a holland alapító.

Hogyan?

Egy sakkboksz mérkőzés tizenegy menetből áll. Ebből hat menet a sakk (négyperces menetek), öt pedig a boksz (háromperces menetek). A meccsek sakkozással kezdődnek, majd minden páros menet ökölvívás. Utóbbira a boksz szabályai érvényesek, míg a sakkban egy játékosnak összesen tizenkét perc gondolkodási ideje van, amit nem léphet túl.

A helyszín egy boksz ring, ahova a sakkasztalt egyszerűen begurítják.

Az nyer, aki kiüti, vagy mattot ad ellenfelének. Ha tizenegy menet győzelem nélkül megy végig, az ökölvívásban szerzett pontok döntenek. Döntetlen esetén a sötéttel játszó sportolóé a győzelem.

Miért jó?

A sakkboksz a táblajátékok csúcsát ötvözi a küzdősportok elitjével, azaz művelőinek a test és a szellem egyidejű aktivitására van szüksége. Űzői képzett bokszolók, akik emellett gyakorlott sakkozók is, és mind a két sportot az átlagnál valamelyest jobban művelik. 

Tim Woolgar nehézsúlyú bajnok szerint, a sakkboksz erőssége, hogy „intenzíven szabadítja fel a hangulatfelelős endorfint, hirtelen adrenalin löketet biztosít, és hozzájárul a hosszú távú mentális és fizikai fittséghez.”

sakkboksz

Miben?

A versenyzők az ökölvívásból hozott felszerelésben küzdenek, mely cipőből, nadrágból, fogvédőből, és kesztyűből áll. 

Sakkozáskor kesztyűjüket leveszik, fülükre pedig fülhallgatót tesznek, hogy a közönség ne tudja befolyásolni a játékot.  

Hol népszerű?

A sakkboksz egyelőre a kevésbé ismert extrémsportok egyike, de népszerűsége rohamosan nő. 

A legtöbb ilyen mérkőzést Berlinben és Londonban rendezik, de számos város – köztük Los Angeles, Tokió, Reykjavík, Nantes, Amsterdam, Kalkutta, Krasznojarszk – adott már otthont ilyen bajnokságoknak.

Bár művelője a világ minden részén akad, a sport bajnokai egyelőre mind európaiak: németek, svájciak, hollandok, oroszok, britek, vagy olaszok. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!