Sörpingpong: Egy sport szigorúan 18 éven felülieknek

írta Arany Gábor 1 140 views0

Kocsmába általában inni jár az ember nem sportolni. Bár hallottunk már sör-virsli versenyről, de az messze nem sport, hiányzik belőle a mozgás. Ebben a kocsmasportban viszont tényleg van valami, hiszen már liga is szerveződött rá. Kocsmasport megannyi kérdésekkel. Beszélgetés Nagy Máté sörpingpong-szervezővel.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

– Honnan jut az eszébe férfiembernek, hogy a sört és a pingpongot keresztezze, ráadásul így?

– Az ötlet igazából a kollégiumunkból indult, ahol sokan és sokszor játszották, illetve játsszák a sörpingpongot. Szerveztünk egy házi bajnokságot, ahol először több mint 20, majd a következőn több mint 40 csapat jelentkezett. Utána ültünk le négyen barátok és elhatároztuk, hogy ezt országos szinten is megszervezzük. El is kezdtük az előkészületeket, 2012 augusztusában megalakult a Magyar Sörpingpong Egyesület, majd februárban indítottuk el az NSL-t (Nemzeti Sörpingpong Liga). 

– Később is volt ekkora érdeklődés?

– Igen, túl vagyunk több mint 25 rendezvényen és egy kétnapos fesztiválon, ahol a tavaszi bajnokságot lezártuk. A győztes két napra kiutazhatott Prágába egy sörtúrára. Most azon dolgozunk, hogy az őszi szezonra összeálljon a versenynaptár és meghirdethessük a bajnokságot.

– Mennyi sör kell a sörpingponghoz?

– Kezdjük onnan, hogy a sörpingpongot két csapat játssza, csapatonként 2 taggal és 20 db pohárral. A csapatok célja, hogy az ellenfél poharaiba jutassuk a labdát. A poharak háromszög alakban vannak felállítva egymással szemben, bennük csapatonként 1 liter sör. Összességében a játék közben elfogyasztott sör mennyisége nem nagy. 

sörpingpong

– Milyen sör lehet?

– A sörre megkötés nincs, sőt ha olyan helyen vagyunk, megengedjük a csapatoknak, hogy esetleg fröccsel játszanak. Tervezzük is hogy szervezünk egy tornát, ami kifejezetten fröccspingpong lesz. 

– Innen már nincs messze a felespingpong…

– Jól mondod, van pálinkapingpong is. Ez a gyakorlatban kicsit nehézkesebb. A tapasztaltabb fogyasztók játsszák ezt a változatot is, persze csak mértékkel. Mielőtt tovább gondolod, gyorsan megjegyzem, hogy van üdítő- vagy szörppingpong is, amit az antialkoholistáknak és a gyerekeknek ajánljuk előszeretettel. A kicsik is meglepően ügyesek egyébként, nekik kifejezetten hasznos is lehet, mint edzésmódszer. 

– Megmondom őszintén, ezt kicsit nehezen értelmezem, de ne is feszegessük. Azt viszont igen, hogy hogyan is zajlik a játék? 

– A játék változatai gyakorlatilag végtelenek, a lényeg az élmény és a szórakozás, valamint a közösségépítés. Az online újság előnyeit kihasználva szöveg helyett jöjjenek a képek, az alábbi videón elmagyarázzuk a szabályokat.

– Hol folyik a sör, no és a verseny? 

– Romkocsmákban kezdtük el a versenyeket. Mára egyre több helyen csinálunk fordulót. Tavasszal például a SportPont Programmal bejártuk az országot, Győrt, Egert, Pécset, Szegedet és Nyíregyházát érintve, de volt versenyünk Veszprémben is. Továbbra is szeretnénk megtartani ezt a vonalat is, bár egyelőre a kezdeményezés inkább Budapest központú. 

– Gondolom, az idei szezonra már alapoznak a játékosok. Hány csapat kezdte el az edzéseket?

– Több mint 100 csapatunk van, akik már játszottak a versenyeinken. Természetesen van egy szűkebb mag, akik már régóta játszanak a tornákon is, többnyire ők viszik a prímet. Ahogy egyre többen vagyunk, egyre nagyobb meglepetések is születnek. 

– Gyanítom, nem én vagyok az első, aki felteszi a kérdést, hogy ez tényleg sport? Kaptatok sok támadást ezért?

– A sörpingpong maga valóban kevés sportértékkel bír, szórakozásnak és kikapcsolódásnak viszont annál jobb. Hozzáteszem, hogy a szem-kéz koordináció fejlesztésében nem utolsó módszer. De ezzel kapcsolatban támadás nem érkezett még hozzánk, mindenki a helyén kezeli a dolgot, és aki már játszott eljön újra és újra. 

sörpingpong

– A kérdés az, hogy a sör miatt vagy a hangulat miatt… Kik indulhatnak a versenyeiteken?

– Bárki jelentkezhet, egyetlen megkötés van: csak 18 éven felüliek játszhatnak!

– Hol vannak az edzések? A stadionépítési láz nektek nem pálya gondolom. 

 – Edzeni általában otthon szoktak a csapatok, de többen a versenyeken kívül is összejárnak egymás ellen játszani. A tervünk, hogy több vendéglátóegységben is helyezzünk ki hivatalos versenyasztalokat, ahol bármikor játszhatnak az érdeklődők. 

A versenyeket a facebookon, illetve a honlapunkon hirdetjük meg. Előnevezéssel dolgozunk és a hely méretétől és asztalszámtól függően limitáljuk a résztvevők létszámát. 

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!